Jajko zapiekane w awokado

Aktualizacja: 21 cze 2019

Zrobiłam to danie w słoneczne, sobotnie popołudnie. Często w weekend smażę jajecznicę z przeróżnymi dodatkami i podaję z kromką ketonowego chleba (przepis znajdziecie na blogu), ale dziś postanowiłam trochę poeksperymentować.


Poszukiwałam inspiracji, jak możnaby przygotować awokado. Zobaczyłam, że niektórzy nawet smażą ten owoc. Smażone awokado?! Czy to może być dobre?! Postanowiłam upiec awokado, choć ta wizja też nie była mi bliska, ale mówi się, że dopóki nie sprawdzisz, to się nie przekonasz.

Mój eksperyment udał się. Połączenie smaku pieczonego awokado z boczkiem i posolonymi jajkami było pyszne!

Nic się nie zmarnowało, bo wyżłobiony miąższ, wykorzystałam do stworzenia nowego przepisu (szwardzwaldzkich rollonów).

Polecam przygotowanie jajka zapiekanego w awokado głównie ze względu na:

  • ogrom wartości odżywczych, które zawiera awokado i jajka,

  • prostotę i szybkość wykonania tego dania.

Jeśli zasmakuje Ci to danie, to masz kolejny pomysł na śniadanie bez węglowodanów.

  • Całkowity czas potrzebny na przygotowanie dania: 35 minut

  • Czas przygotowania 5 minut

  • Czas pieczenia: 30 minut

Składniki:

  • awokado - 1szt.

  • jajko - 2 szt.

  • szynka wiejska - 50g

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na 240 stopni.

  2. Przekrój awokado na pół, posyp pieprzem (najlepiej kolorowym) i solą (najlepiej morską). Gdy uznasz, że dziurka w awokado jest zbyt mała i może nie zmieścić się tam całe jajko, wydrąż łyżeczką trochę miąższu z środka.

  3. Wbij po jajku do każdej z połówek.

  4. Włóż awokado do piekarnika, ale uważaj, aby nie wylało się jajko.

  5. Piecz przez 15 minut.

  6. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 200 stopni, posyp jajka pokrojoną w kosteczki szynką i piecz jeszcze 15 minut.

Smacznego. :)