Kieszonka z pieczarkami

Aktualizacja: 21 cze 2019

Kieszonka z pieczarkami to prosty przepis na przygotowanie piersi z kurczaka. Ten przepis dała mi moja babcia, która nie jest fanką gotowania (a gotuje naprawdę przepysznie) i nie lubi siedzieć dużo w kuchni. Ja za to uwielbiam devolay’ie i mogę je jeść pod każdą postacią, ale jest przy nich trochę więcej pracy. Kieszonki to dobra alternatywa dla devolay’ia, która wymaga mniej czasu i pracy, bo nie trzeba aż tak bawić się w zawijanie mięska.

Jedzenie powinno zaspokajać głód – nie próżność, sprawiać przyjemność – nie trudność, być doznaniem kulinarnym – nie intelektualnym i dawać okazje do dzielenia się radością posiłku z bliskimi.

Tessa Capponi- Borawska


Całkowity czas potrzebny do przygotowania przepisu: 25 minut

Składniki:

  • pierś z kurczaka - 100g (1pierś)

  • ser żółty - 20g (1 plaster)

  • smalec - 21g (1.5 łyżki)

  • jajko - 1

  • pieczarki - 100g

  • czosnek granulowany

  • pieprz cayenne

Wartości odżywcze na 1 porcję:

  • Kalorie: 460 kcal

  • Węglowodany: 1.7g

  • Białko: 36.6g

Sposób przygotowania:

  • Na łyżce smalcu podsmaż pieczarki. Posyp je solą i pieprzem.

  • Po usmażeniu odstaw na bok, do wystudzenia.

  • Pokrój pierś na cienkie plastry i ubij jeszcze młotkiem.

  • Pierś przypraw czosnkiem i pieprzem cayenne.

  • Do 1 części przyprawionego filetu nałóż usmażone wcześniej pieczarki i zakryj je drugą częścią.

  • Przygnieć mocno pierś na brzegach (tak, jak się zlepia pierogi) -> kieszonka gotowa do smażenia!

  • Rozgrzej smalec na patelni.

  • Kieszonki obtocz w rozbitym jajku i smaż na małym ogniu.

  • Na samym końcu połóż na kieszonce plasterek sera i zostaw ją na chwilę pod przykrywką.