Pudding kokosowy

Aktualizacja: 24 kwi 2019

Przepis na pudding kokosowy z nasionami chia i migdałami. Palce lizać! Pomysł na ten przepis podsunęła mi moja dobra znajoma - Kasia. Od razu poprosiłam o przepis, ale pozwoliłam sobie na jego małą modyfikację, aby proporcje danych składników pasowały do naszej diety i np. żeby nie było za dużo białka.

Poniżej przedstawiam dwa warianty. Drugi wariant ma bardziej kremową konsystencję, ale też jest bardziej kaloryczny. Ci, którzy już mogą (są po adaptacji), proponuję dorzucić na gotowy pudding kilka borówek, albo dwie truskawki, choć kilka orzechów laskowych czy migdałów też będzie pasować.

Jedna porcja to:

  • Kcal.: 282

  • Węglowodany: 9g

  • Tłuszcz: 23g

  • Białko: 12g

Potrzebne składniki:

wariant I:

  • olej kokosowy 24g

  • mleko kokosowe 250ml

  • nasiona chia 45g

  • wiórki kokosowe 70g

  • stewia wg uznania

wariant II:

  • olej kokosowy 36g

  • mleko kokosowe 250g

  • nasiona chia 60g

  • stewia wg uznania

  • wiórki kokosowe 70g

  • mascarpone 250g


Sposób przygotowania:

  1. Roztop olej kokosowy w garnuszku i dolej mleka kokosowego.

  2. W przypadku przygotowywania wariantu drugiego dorzuć do letniego garnuszka mascarpone.

  3. Gdy temperatura płynu będzie letnia, dosyp nasiona, wiórki oraz stewię.

  4. Wszystko dokładnie wymieszaj przez 2 minuty, a następnie przelej np. do czterech miseczek.

  5. Zostaw w lodowce na 2-3 godziny.

#olejkokosowy #deser #orzechowe #zdrowejedzenie #keto #lchf #odchudzanie #zdroweodzywianie #pudding #kokosowe #zdrowie #fit #dietaketo #ketosprzepisy #optymalni #dietakwasniewskiego #dietaniskoweglowodanowa #bezwegli