Zupa mocy czyli mój autorski pomysł na rosół

Aktualizacja: 21 cze 2019

Ta zupa to coś więcej niż tylko rosół... to zupa mocy! W zupie mocy naszego autorstwa znajdziesz trochę inne składniki niż w tradycyjnym rosole. Ta zupa, to super pomysł, żeby dodać sobie sił w poniedziałkowe popołudnie lub inny ciężki dzień. Oczywiście w tym przepisie nie znajdziesz makaronu, za to jest kilka innych składników wartych uwagi.


Są to:

  • ocet jabłkowy

  • imbir

  • czosnek = działa antybakteryjne i przeciwgrzybiczne + wzmacnia układ odpornościowy

  • papryczki chili = nadaje ostrości


Składniki na rosół w wielkim garnku:

  • udko z kurczaka (najlepiej zagrodowego, czyli bez GMO i antybiotyków) - 3 szt.

  • udko z kaczki - 1 szt.

  • liść laurowy - 5 szt.

  • ziele angielskie - 8 szt.

  • chili suszone, małe - 4 szt.

  • imbir - 1 duży kawałek

  • czosnek - 5 ząbków

  • ocet jabłkowy - 30g

  • cebula szarlotka - 1 szt.

  • por - 1 szt.

  • seler - 1/2

  • pietruszka - 6 szt.

  • marchew - 6 szt.

  • pomidor nacięty od góry (jak kiełbaski na grilla) - 1 szt.

  • liście limonki - 3 szt.

  • sól morska - 5g

  • kostki rosołowe (według uznania, ale nie są konieczne, my ich unikamy)

Sposób przygotowania:

  1. Umyj mięso. Zalej je zimną wodą i gotuj przez około 30 minut.

  2. W międzyczasie do tej samej wody dorzuć obrane warzywa i resztę składników.

  3. Obierz imbir i dodaj do rosołu małą kostkę.

  4. Ząbki czosnku możesz przekroić na pół, aby szybciej uwolnił się smak.

  5. Dorzuć 4 MAŁE papryczki chili i resztę składników.

  6. Gotuj wszystko około 3 godziny.

#zupymocy