Kawa z olejem kokosowym czyli bulletproof coffee

Aktualizacja: 25 kwi 2019

Picie kawy z łyżką oleju kokosowego jest dla nas dość powszechnym zjawiskiem. Jednak nie dla wszystkich oczywiste jest jak należy taką kawę przygotować. Oto krótka instrukcja.

Potrzebujesz do tego:

  • kawy - z ekspresu, albo parzoną. Unikaj raczej kawy rozpuszczalnej.

  • prawdziwego oleju kokosowego - musi być nierafinowany, tłoczony na zimno, o „masełkowej” konsystencji i o naturalnym zapachu kokosa! Jeżeli Twój olej nie spełnia tych kilku wymagań, to prawdopodobnie nie jest to prawdziwy olej kokosowy. Czytaj więcej o prawdziwym oleju kokosowym...

  • blendera albo mini mieszadełka - ja osobiście korzystam z mini mieszadełka, bo ciągłe mycie blendera było uciążliwe. Świetną alternatywą okazało się mieszadełko, które kupiłam w w/w sklepie online. Kosztuje kilka złotych, a jego żywotność jest naprawdę długa, pomimo tak niskiej ceny.

Kawa z miksowanym olejem kokosowym

Wartości odżywcze (na 1 porcję kawy)

  • Kalorie: 100kcal

  • Tłuszcz: 11g

Składniki

  • kawa - wg uznania

  • olej kokosowy - 14g (1 łyżka)

Sposób przygotowania

Do filiżanki, w której będziesz pić kawę dodaj łyżkę oleju kokosowego.

Olej zalej kawą i poczekaj aż trochę się rozpuści. Nie polecam pić kawy z pływającymi oczkami tłuszczu (jak na zdjęciu poniżej), zdecydowanie nie jest smaczna. Możesz dodać do kawy troszeczkę cynamonu, pity regularnie wspomaga utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi.

Wymieszaj kawę. Możesz do tego użyć małego mieszadełka lub blendera.

Gotowe! Wypij kawę zanim wystygnie, bo wraz z kawą zastyga olej, a zastygnięty olej z kawą nie jest rarytasem.

#śniadanie #kawazolejem #keto #zdroweodzywianie #zdrowejedzenie #lchf #olejkokosowy #odchudzanie #cukrzyca