Muffiny z borówkami

Aktualizacja: kwi 7

Muffiny z borówkami zrobiły wśród moich czytelników furorę – bardzo się cieszę! Co najważniejsze: przepis jest keto! To znaczy, że nie jest tylko przepisem niskowęglowodanowym, który może (niestety) wybić Cię z ketozy. O to proszę się nie martwić!

Jeżeli chodzi o same muffinki, to ciężko opisać ich wspaniały smak. Gdy już odzwyczaimy się trochę od cukru i nagle pozwolimy sobie na jakiś keto deser, to czujemy szaleństwo naszych kubków smakowych. To samo następuje, gdy kosztujemy tych muffinek.

Muffinki z borówkami można przygotować na każdą okazję. Gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego, gdy będziemy chcieli ugościć znajomych czy rodzinę lub nie będziemy mieli pomysłu na jakiś świąteczny deser. Ten przepis jest dobry na każdą okazję. 😊

Czas przygotowania: 10 minut Czas gotowania: 20 minut Liczba porcji: 8

Składniki:5-10

  • olej kokosowy nierafinowany i tłoczony na zimno (możesz kupić go >>>tutaj<<<) – 15g

  • śmietana 36% - 20g

  • owocowy izolat białka – 40g

  • proszek do pieczenia – 5-10g (wedle uznania)

  • czysta stewia (min. 95% glikozydów stewiolowych) – wg uznania (możesz kupić ją >>>tutaj<<<)

  • aromat migdałowy - 2ml

  • płatki migdałowe – 50g (opcjonalne)

  • jajka – 3 szt.

  • borówki – 100g


Sposób przygotowania:

  • Nastaw piekarnik na 220 stopni.

  • Umyj dokładnie borówki i równie dokładnie osusz je papierowym ręcznikiem ze zbędnej wody. Nie możemy pozwolić, aby wylała się ona do ciasta.

  • W garnuszku roztop olej kokosowy, ale uważaj, aby go nie zagotować.

  • W misce połącz ze sobą resztę składników – możesz je zblendować, zmiksować lub po prostu dokładnie wymieszać.

  • Na koniec dorzuć borówki i jeśli masz ochotę to także płatki migdałowe.

  • Muffinki piecz przez 20 minut, ale pamiętaj, że czas pieczenia może ulec zmianie, co wynika z faktu, że pieczemy używając składniki różnych firm (o różnym składzie i konsystencji), mamy różne piekarniki, itp.

#świąteczne #wyjątkowyczas #deser #nasłodko