Żurek bez glutenu

Aktualizacja: 26 kwi 2019

Żurek bez glutenu jest przepyszny! Jak normalnie nie przepadam za tą zupą, tak ten żurek bardzo mi smakuje. Bardzo dużo smaku dodaje bezglutenowa biała, surowa kiełbasa "Spod strzechy" - serdecznie ją polecam. Podobno można ją kupić we wszystkich dobrych sklepach mięsnych.

Składniki:

  • Ząbki czosnku – 4 sztuki

  • Ziele angielskie – 4 sztuki

  • Pieprz kolorowy – wg uznania

  • Papryczki chili suszone – 2 sztuki

  • Liść laurowy – 3 liście

  • Kapelusze grzybów – 3 sztuki

  • Surowa biała kiełbasa bez glutenu „Spod strzechy” – 4 sztuki (Dowiedz się więcej o tej kiełbasie...)

  • Kostka grzybowa – 1 sztuka

  • Kostka rosołowa (opcjonalne) – 1 sztuka

  • Przyprawa do żurku „Kamis” – 1 łyżka

  • Żurek Śląski w butelce – zakwas bez mąki

Sposób przygotowania:

  1. Ząbki czosnku pokrój w paseczki,

  2. Dodaj wszystkie składniki. Żurek z butelki wlej dla pewności przez sitko.

  3. Włóż białą kiełbasę i gotuj przez jakiś czas.

  4. Dorzuć przyprawę do żurku.

Warto pamiętać o czosnku i kolorowym pieprzu, ponieważ dodaje bardzo dużo smaku. Żurek podawaj z jajkami na twardo i kiełbaską. Smacznego!


#zupymocy #bezglutenu #świąteczne #keto #bezwegli #lchf #odchudzanie #ketoprzepisy #zdroweodzywianie #zdrowejedzenie #superfood #cukrzyca #hasimoto #niedoczynnosctarczycy #nadwaga #otylosc #pcos #insulinoopornosc #nietolerancjepokarmowe #alergia #astma