Ciastka migdałowe

Aktualizacja: 21 cze 2019

Ciastka migdałowe - idealne do kawy i/lub herbaty. Można z nich nawet zrobić "Pieguski"(opowiem o tym więcej później). Uwielbiam ten przepis głównie ze względu na prostotę - potrzeba mało składników, mało czasu, a ciastka wychodzą naprawdę pyszne i zaspakajają potrzebę na coś słodko-kruchego.

Do przygotowania ciastek potrzebujesz:

  • mąki migdałowej - ok. 200g

  • białka jajek - 2 szt.

  • masło - 14g

  • olej kokosowy nierafinowany - 25g

Opcjonalne:

Jak przygotować ciastka?

  • Nastaw piekarnik na 210 stopni z termoobiegiem.

  • Roztop masło i olej kokosowy na małym ogniu.

  • Dosyp trochę mąki i dokładnie wymieszaj.

  • Odstaw naczynie i poczekaj chwilkę żeby wystygło. Możesz też uniknąć czekania, roztapiając tłuszcz w innym naczyniu, ale wtedy będzie więcej mycia. Decyzja należy do Ciebie. ;)

  • Wbij białka jaj i dodaj mąkę.

  • Teraz jeśli chcesz, możesz dodać stewię i czekoladę startą na drobne kawałki.

  • Uformułuj dowolny kształt.

  • Wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut.

UWAGA 1: Czas pieczenia może się różnić u każdego z nas - przecież mamy inne piekarniki. :-)

UWAGA 2: Podobnie jest z mąką migdałową - jedne są bardziej wilgotne, a drugie zaś mniej. Wtedy musisz dodać trochę więcej mąki lub trochę więcej masła, ale to drobnostka. :-)

Życzę smacznego!

#chwilaprzyjemności #nasłodko #bezglutenu #wyjątkowyczas #ciastka