Awokadowo-jajkowe kulki

Aktualizacja: 21 cze 2019

Z awokado i jajek możesz ulepić kulki. Pomimo tego, że będą to te same składniki, które spożywałaś/eś do tej pory, smak będzie inny. Aż się prosi, żeby dodać do nich trochę majonez lub śmietany, ale niestety jeszcze nie możesz szaleć. Wiele nie tracisz, bo te kulki są naprawdę dobre i jeśli doprawisz je tak, jak lubisz, to będziesz je jadł(a) z większą ochotą zabijając nudę. Smacznego!


Składniki (na 1 porcję):

  • jajka - 2 szt.

  • awokado - 1/4

  • masło - 14g

  • sól himalajska - wg uznania

  • pieprz kolorowy - wg uznania

  • nasiona chia - opcjonalne


Instrukcje:

  • Ugotuj jajka na twardo.

  • Roztop masło. Posól je i popieprz.

  • Ugotowane jajka ugnieć wraz z awokado.

  • Dolej masło.

  • Możesz też dodać nasiona chia. Sprawi to, że jajka będą bardziej się lepić.

  • Sformułuj kulki i wstaw je do lodówki na około godzinę. Gotowe!

#bezglutenu #śniadanie #domowesmaki #jajka