(Nie)zwykły omlet z boczkiem

Aktualizacja: 21 cze 2019

Uwielbiam jajka, bo można z nich zrobić naprawdę wiele smakowitych potraw, począwszy od jajecznicy kończąc na pysznych deserach. Natomiast lubię tradycyjne dania śniadaniowe w związku z tym, często na moim stole pojawia się jajecznica i omlet, ale przyrządzony na przeróżne sposoby. Możesz podsmażyć boczek na patelni i wbić do niego jajka, ale będzie to smakować zupełnie inaczej niż omlet z boczkiem!

Moja koleżanka ostatnio opowiedziała mi o swojej siostrze, która nie lubi ani sera, ani ogórków kiszonych, ale gdy dostaje kanapkę z jajkiem, plasterkiem ogórka oraz utartym serem, to zjada kanapkę aż uszy jej się trzęsą. Mnie też np. bardzie smakuje pieczone awokado niż „surowe”. Wszyscy mamy swoje ulubione smaki.

(Nie)zwykły omlet z boczkiem to odsłona „starych” składników przygotowanych w nowy sposób, które pobudzą Twoje nowe kubki smakowe. Serdecznie polecam!

Czas całkowity: 25 minut

Czas przygotowania: 15 minut

Czas gotowania: 10 minut

Wartości odżywcze (na porcję):

  • Kalorie: 496.55g

  • Węglowodany: 5.4g

  • Zawartość tłuszczu: 41.32g

  • Zawartość białka: 25.25g

Składniki:

  • jajko - 3

  • boczek - 30g

  • olej kokosowy nierafinowany, tłoczony na zimno- 5g (1 łyżeczka) (możesz go kupić tutaj: www.ketoshop.pl)

  • mąka kokosowa - 10g

  • śmietana 18% - 20g

  • sól himalajska/morska - wg uznania

  • pieprz czarny - wg uznania

Instrukcje:


  • Rozgrzej patelnię i roztop na niej olej kokosowy.

  • Pokrój boczek w malutkie kosteczki i przysmaż na patelni.

  • W międzyczasie zmiksuj jajka, mąkę kokosową, śmietanę i przyprawy.

  • Wlej wszystko na patelnię i smaż na małym ogniu.

  • Podawaj "zwinięty" z warzywami w środku lub jako "naleśnik", także z warzywami.

#dietaketonowa #dietaniskowęglowodanowa #bezglutenu #domowesmaki