Dorsz z oregano i mixem tłuszczowym


Prosty i jeden moich ulubionych przepisów na rybę. To danie łączy w sobie wiele smaków takich jak smak ryby, masła, smalcu, cytryny, czosnku czy oregano. Warto spróbować, szczególnie, gdy jako początkujący poszukujesz urozmaicenia w swojej ketonowej kuchni. :-)


Składniki (na 2 porcje):

  • filet z dorsza - 2 szt.

  • kostka rosołowa - 1/2 (opcjonalne)

  • masło klarowane - 14g

  • smalec - 14g

  • czosnek - 3 główki

  • pieprz kolorowy

  • sól himalajska

  • oregano

  • cytryna

Sposób przygotowania:

  1. Umyj rybę i dokładnie osusz ją ręcznikiem.

  2. Przypraw rybę pieprzem i solą.

  3. Na patelni rozgrzej smalec i masło klarowane.

  4. Na rozgrzanej patelni połóż filety i duś je pod przykryciem na małym ogniu przez około 5 minut.

  5. Dolej 50ml ciepłej wody i rozpuść w niej kostkę rosołową.

  6. Po kilku minutach dosyp oregano i wyciśnij trochę cytryny.

  7. Gdy ryba zmięknie, na patelni podziel ją na małe kawałki.

  8. Dodaj ugnieciony czosnek i duś jeszcze pare minut.

Najlepiej smakuje z sałatą z:

  • oliwkami,

  • parmezanem,

  • suszonymi pomidorami/cherry,

  • pestkami dyni/sezamem...

...ale może być też z kapustą kiszoną. ;-)

#dietaniskowęglowodanowa #dietaketonowa #bezglutenu #zdroweodzywianie