Lody ketonowe

Aktualizacja: 26 kwi 2019

Jaka to jest męczarnia spacerować po parku i widzieć, że inni objadają się pysznymi lodami, których nawet nie można liznąć. :( Ale! Nie jest męczarnią spacerować po parku, widzieć innych ludzi jedzących lody i mieć świadomość, że w domu czekają zdrowe lody, bez cukru, które nie złamią zasad Twojej diety.

Do lodów możesz dodawać bardzo dużo rzeczy, ale wiem, że na poczekaniu ciężko coś wymyślić dlatego przygotowałam dla Ciebie kilka wariantów lodów ketonowych, które możesz zrobić w swoim domu. Do swoich lodów jako bazę użyłam śmietanę 36%, ale możesz przygotować także lody na bazie wody. Podana przeze mnie ilość śmietany 36%, którą należy dodać jest orientacyjna. To wszystko zależy jak dużo lodów chcesz przygotować. ;-) Jeśli w przepisie jest olej, to należy go lekko roztopić na małym ogniu.

I wariant - mój ulubiony!

  • śmietana 36%

  • awokado 1 sztuka

  • stewia - wg uznania

  • olej kokosowy nierafinowany, zimnotłoczony - 20g

II wariant:

  • płatki migdałowe - 50g

  • aromat migdałowy - wg uznania

  • śmietana 36% - 150g

  • izolat białka o smaku waniliowym/tiramisu - 20g

  • cynamon - wg uznania

III wariant:

  • aromat waniliowy - wg uznania

  • stewia - wg uznania

  • orzechy włoskie - 20g

  • śmietana 36% - 150g

IV wariant:


  • olej kokosowy - 20g

  • czekolada min. 90% - 50g

  • nasiona chia - 20g

  • śmietana 36% - 150g

  • stewia - wg uznania

  • espresso - 1 szt.

V wariant:

  • śmietana 36% - 150g

  • olej kokosowy - 20g

  • wiórki kokosowe - 50g

  • nasiona chia - 5g

#dietaniskowęglowodanowa #dietaketonowa #chwilaprzyjemności #kawowe #nasłodko #bezglutenu #wyjątkowyczas #nietolerancjalaktozy #olejkokosowy #zdroweodzywianie