Kurczak w sosie z pestkami dyni

Aktualizacja: 21 cze 2019

Dla wszystkich poszukujących urozmaicenia... :-)

Składniki (na 2 porcje):

- pierś z kurczaka (najlepiej zagrodowego) - 300g

- masło - 40g

- pestki dyni - 30g

- śmietana 18% - 30g

- młoda cebulka - 1szt.

- cukinia - 1/2 małej

- pieprz kolorowy - wg uznania

- sól (najlepiej himalajska lub morska) - wg uznania

- kostka rosołowa - opcjonalne! - dla tych, którzy nie boją się kostek rosołowych i chcą podkręcić smak swoich potraw

Sposób przygotowania:

  1. Umyj kurczaka i pokrój na małe kostki. Przypraw.

  2. Rozgrzej masło na patelni.

  3. Pokrój cebulkę i wrzuć na patelnię.

  4. Poczekaj aż cebulka trochę się zarumieni, wrzuć kurczaka i smaż na małym ogniu. W razie potrzeby możesz popieprzyć i/lub dosolić. Polecam także słodką paprykę w formie przyprawy. Jeśli decydujesz się na dodanie kostki rosołowej to nie przyprawiaj wcześniej kurczaka. Dorzuć kostkę na patelnię wraz z mięsem i poczekaj aż się rozpuści. To wystarczy.

  5. Dodaj pestki dyni i cukinię, smaż na małym ogniu.

  6. Dodaj śmietaną i smaż jeszcze przez kilka minut.

  7. Podawaj z cebulką i warzywami.

  8. Wszystko na koniec możesz posypać mąką migdałową (kupisz ją w KetoShopie za jedyne 27 zł za 500g)

#lunch #dietaniskowęglowodanowa #obiad #dietaketonowa #zdroweodzywianie #mięsne