Keto leczo z piersią z indyka




Czasem keto leczo podaję ze świeżo upieczonym chlebkiem (przepis >>tutaj<<) lub piersią z indyka. Choć z piersią z kurczaka lub innym mięskiem też może smakować równie dobrze.

Leczo najlepiej smakuje gorące, więc warto je zjeść zaraz po przygotowaniu. Uważaj, żeby za długo nie dusić cukinii – rozgotowana traci smak. Jeżeli kupisz cukinie z pestkami, które Ci przeszkadzają, to możesz je wydłubać. Jeżeli chodzi o pieczarki, to ładne pieczarki możesz dusić wraz ze skórką (dodatkowego błonnika nigdy dość).


Składniki:

  • masło - 28g (2 łyżki)

  • cebula - 1

  • pieczarki - 1kg

  • papryka czerwona - 600g

  • cukinia - 3 sztuki

  • pomidor - 600g

  • pierś z indyka - 150g

  • smalec - 14g (1 łyżka)

  • kostka grzybowa - 3 szt (opcjonalne)

  • pieprz cayenne - wg uznania

  • sól himalajska/morska - wg uznania

Sposób przygotowania:

  • W garnku rozpuść masło. Pokrój cebulę w kosteczki wrzuć do garnka.

  • Pokrój pieczarki i wrzuć do cebuli. Ładnych pieczarek nie musisz obierać ze skórek.

  • Paprykę umyj i też pokrój na małe kawałki.

  • Dorzuć do garnka.

  • Gdy wszystko pokroisz możesz dorzucić 3 kostki grzybowe. Potrawa będzie bardziej słona i aromatyczna. Jeżeli wolisz zrezygnować z gotowych kostek, to użyj soli morskiej lub himalajskiej.

  • Leczo duś na małym ogniu bez przykrywki tak długo aż zmięknie cukinia.

  • Na osobnej patelni usmaż pierś (przypraw ją solą i pieprzem cayenne).

  • Gotowe!

#lunch #dietaniskowęglowodanowa #obiad #dietaketonowa #bezglutenu #zdroweodzywianie #mięsne