Owocowa i krucha rozkosz

Aktualizacja: 26 kwi 2019

W ramach swojego urodzinowego tortu upiekłam ciasto z czekoladowym spodem i owocową górną warstwą. Ciasto wyszło bajecznie dobre (jeśli ktoś lubi smak migdałów, borówek, sera i czekolady) i ten "tort", ani trochę nie był gorszy od tych sklepowych - wręcz przeciwnie! Wiem jednak, że zawsze można doszukać się jakiegoś "ale". W tym przypadku jest to tylko brak lukrowej polewy lub lukrowej postaci, która stoi po środku torta. Zapraszam do spróbowania mojego nowego ciasta!

Składniki:

  • borówki - 250g

  • migdały w płatkach - 100g

  • czekolada 85% kakao - 80g lub samo kakao - 50g

  • ser ricotta - 200g

  • ser mascarpone - 500g

  • olej kokosowy - 50g

  • jajka - 5 szt.

  • śmietana 36% - 100g

  • wiórki kokosowe - 80g

  • cynamon - wg uznania

  • kardamon - wg uznania

  • stewia (opcjonalna) - wg uzniania

Sposób przygotowania:

  • Nastaw piekarnik na 170 stopni.

  • W garnuszku rozpuść olej kokosowy (25g), a następnie czekoladę/kakao.

  • 300g sera mascarpone zmiksuj ze 100g śmietany, rozpuszczonym olejem kokosowym i czekoladą, wiórkami kokosowymi (50g) , dwoma jajkami, cynamonem i kardamonem ( ja dałam szczyptę).

  • Wstaw do piekarnika.

  • W naczyniu zmiksuj:

  • olej kokosowy - 25g

  • ser mascarpone 200g

  • ser ricotta - 200g

  • płatki migdałowe

  • wiórki kokosowe - 30g

  • jajka - 3 szt.

  • stewię

  • Po zmiksowaniu dodaj umyte borówki i delikatnie wymieszaj masę łyżką.

  • Wyciągnij blaszkę z piekarnika i wlej na nią nowo przygotowaną masę.

  • Piecz bez termoobiegu w około 35 minut w 180 stopniach, a następnie zmniejsz na 170 stopni i piecz jeszcze 10 minut.

#dietaniskowęglowodanowa #zdrowesłodycze #dietaketonowa #chwilaprzyjemności #ciastka #dokawy #nasłodko #bezglutenu #zdroweodzywianie #wyjątkowyczas #orzechowe #olejkokosowy #kokosowe