Pieczeń full wypas



Wszyscy mięsożercy zwarci i gotowi? Dzisiaj serwujemy przepyszną pieczeń wraz z kilkoma pomysłami podania. Pieczeń jest przepyszna…. Mnie jeszcze bardziej smakuje, gdy posmaruję jeden kawałek masłem i posypię solą.

Pieczeń można podawać w formie:

  • obiadu– możesz polać pieczeń kwaśną śmietaną albo sosem czosnkowym, kawałki pietruszki podsmażyć na smalcu (zamiast ziemniaków) i podawać razem, kanapki zabierać ją do pracy. Nie będzie to kaloryczne, a przy okazji dostarczy Ci trochę białka,

  • przekąski na zimno – odkrój kawałek i ciesz się wyjątkowym smakiem pieczeni.​​



Czas przygotowania: 30 minut

Czas gotowania: 60 minut

Liczba porcji: 15

Składniki

  • wątróbka wieprzowa - 1

  • jajka - 3 słonina - 250g

  • skórka wieprzowa - 250g

  • łopatka wieprzowa - 500g

  • ziele angielskie - wg uznania

  • liść laurowy - wg uznania

  • cebula - wg uznania (opcjonalne)

Sposób przygotowania:

  • Nastaw piekarnik na 180 stopni.

  • Wątrobę i skórkę i łopatkę gotuj z zielem angielskim, liściem laurowym i solą.

  • Gotuj krótko żeby mięso nie było suche.

  • Później zmiel wszystko dwa razy przez małe sitko (do maku) i dodaj jajka. Możesz też dodać podsmażoną cebulkę i zmielić ją z mięsem.

  • Piecz około godziny w 180 stopniach.

  • Gdy ładnie się zarumieni, wyciągnij z piekarnika.


#lunch #dietaniskowęglowodanowa #obiad #zdroweodzywianie #mięsne #wyjątkowyczas #bezglutenu #bezcukru