Naleśniki zapiekane z twarożkiem i migdałami

Aktualizacja: 21 cze 2019

Uwielbiam naleśniki, więc często przyrządzam je u siebie w kuchni, ale szybko zmieniają mi się smaki i mam ochotę na jakąś zmianę… W najbliższym czasie przedstawię Wam kilka pomysłów, z czym możecie podawać naleśniki. Gwarantuję, że pomimo tego, że za każdym razem będziesz musiał(a) usmażyć tego samego naleśnika, to i tak, jego smak będzie zupełnie inny, bo pomogę Ci dobrać do niego różne składniki.

Dziś mam dla Ciebie pomysł na naleśniki zapiekane z serem i migdałami. To bardzo niepozorne danie jest bardzo sycące. Potrawa ta jest połączeniem słonawego serka ze słodkawym posmakiem migdałów. Oprócz tego, że jednoczenie zaspokoi Twoją ochotę na słodkie i słone rzeczy, to jeszcze ma dużo zdrowego błonnika, który poprawi pracę Twoich jelit i oczyści przewód pokarmowy z niepotrzebnych rzeczy.

Najważniejsze jest usmażenie naleśnika. Postępuj zgodnie z instrukcjami i zwróć uwagę, aby składniki i ich gramatura była taka sama, bo łatwo sprawić, aby naleśnik był zbyt „gumowy” lub zbyt kruchy. Ale uwaga! tutaj użyj śmietany 18% zamiast 30%, bo nie jest to naleśnik na słodko i usmaż go na łyżce dobrej jakości oleju kokosowego. W przepisie podaję, żeby podpiec naleśnik w piekarniku w 200 stopniach. Zerkaj do niego czasem podczas pieczenia, bo mamy różne piekarniki i może okazać się, że Twój piekarnik jest mocniejszy i spali naleśnik (lub odwrotnie). Smacznego!


Czas przygotowania: 10 minut

Czas gotowania: 30 minut

Wartości odżywcze (na porcję):

  • Kalorie: 543.71

  • Węglowodany: 5.72

  • Tłuszcz: 44.23

  • Białko: 30.34

Składniki:

  • olej kokosowy - 14g (1 łyżka)

  • jajka - 2

  • łupina babki jajowatej - 10g (2 małe łyżeczki)

  • śmietana 18% - 14g (1 łyżka)

  • pieprz - wg uznania

  • sól himalajska/morska - wg uznania

  • gałka muszkatołowa - szczypta

  • twaróg tłusty - 40g

  • żółtko jajka - 1

  • migdały blanszowane - 14g (1 łyżka)

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

  • Przygotuj masę na naleśnik.

  • Zmiksuj 2 jajka, 1 łyżkę śmietany, łupinę babki jajowatej, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową.

  • Naleśnika smaż na łyżce oleju kokosowym.


  • W międzyczasie zmiksuj twaróg z żółtkiem jajka, posól, popieprz i dodaj szczyptę gałki muszkatołowej.

  • Gotowego naleśnika przełóż na talerz i połóż na nim przygotowaną masę z twarogiem i posyp małą łyżeczką migdałów.

  • Zawiń naleśnik.

  • Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i włóż do niego zawinięty naleśnik. Posyp go małą łyżeczką migdałów. Jeżeli masz ochotę, to możesz jeszcze polać naleśniki śmietaną, ja to zrobiłam.

  • Piecz przez 20 minut w 200 stopniach.

  • Gotowe!

#lunch #dietaniskowęglowodanowa #obiad #dietaketonowa #zdroweodzywianie #nietolerancjalaktozy #bezglutenu #śniadanie #olejkokosowy #bezcukru