Pierś z kaczki


Kaczka nie jest zbyt częstym gościem na naszych stołach - a szkoda. Jest tłusta, czyli idealna w diecie keto.

Lubię ten przepis bo jest prosty i dość szybki w wykonaniu (nie potrzebujemy czasu na marynowanie mięsa).


Składniki :

• 2 filety z kaczki ze skórą

• pieprz

• sól

Przygotowanie :

1. Nagrzewamy piekarnik do 200°C

2. Piersi myjemy i osuszamy ręcznikiem.

3. Nacinamy skórkę w kratkę ale tak by nie naciąć mięsa i posypujemy pieprzem z obu stron.

4. Na rozgrzanej patelni kładziemy piersi . Najpierw smażymy stronę ze skórą ok 8 min, następnie odwracamy i smażymy ok 5 min.

5. Wkładamy do piekarnika na 15-20 min.

6. Po wyjęciu kroimy na grube plastry i posypujemy solą gruboziarnistą.

Smacznego :)

#obiad #dietaketonowa #dietaniskowęglowodanowa #mięsne #zdroweodzywianie #paleo #lunch #LCHF #kolacja #odchudzanie