(Nie)zwykły omlet z boczkiem


Uwielbiam jajka, bo można z nich zrobić naprawdę wiele smakowitych potraw, począwszy od jajecznicy kończąc na pysznych deserach. Natomiast lubię tradycyjne dania śniadaniowe w związku z tym, często na moim stole pojawia się jajecznica i omlet, ale przyrządzony na przeróżne sposoby. Możesz podsmażyć boczek na patelni i wbić do niego jajka, ale będzie to smakować zupełnie inaczej niż omlet z boczkiem!

Moja koleżanka ostatnio opowiedziała mi o swojej siostrze, która nie lubi ani sera, ani ogórków kiszonych, ale gdy dostaje kanapkę z jajkiem, plasterkiem ogórka oraz utartym serem, to zjada kanapkę aż uszy jej się trzęsą. Mnie też np. bardzie smakuje pieczone awokado niż „surowe”. Wszyscy mamy swoje ulubione smaki.

(Nie)zwykły omlet z boczkiem to odsłona „starych” składników przygotowanych w nowy sposób, które pobudzą Twoje nowe kubki smakowe. Serdecznie polecam!

Wartości odżywcze (na porcję)

Kalorie: 496.55

Węglowodany: 5.4

Tłuszcz: 41.32

Białko: 25.25

Składniki:

  • jajko - 3

  • boczek - 30g

  • olej kokosowy - 5g (1 łyżeczka)

  • mąka migdłowa/kokosowa - 10g

  • śmietana 18% - 20g

  • sól himalajska/morska - wg uznania

  • pieprz czarny - wg uznania

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej patelnię i roztop na niej olej kokosowy.

  2. Pokrój boczek w malutkie kosteczki i przysmaż na patelni.

  3. W międzyczasie zmiksuj jajka, mąkę kokosową, śmietanę i przyprawy.

  4. Wlej wszystko na patelnię i smaż na małym ogniu.


  1. Podawaj "zwinięty" z warzywami w środku lub jako "naleśnik", także z warzywami.Smacznego!

#lunch #dietaniskowęglowodanowa #obiad #zdroweodzywianie #nietolerancjalaktozy #bezglutenu #śniadanie #bezcukru