Gulasz z maślakami


Gulasz z grzybami to dość powszechne danie, ale mało kto robi go z maślakami. Ja pokochałam te grzyby. Mój gulasz jest z indyka, więc jego przygotowanie nie zajmuje mi zbyt dużo czasu. Mięso jest mięciutkie, a maślaki dodają bardzo delikatnego smaku.

Sezon grzybowy pełną parą, więc wykorzystajmy go w pełni. :)


Składniki :

• maślaki 250g

• płatki z indyka ( lub po prostu gulasz z indyka) 500g

• cebula 1 szt

• masło

• sól

• czarnuszka

• odrobina zielonej pietruszki (do posypania na talerzu)

Przygotowanie :

1. Grzyby obrać ze skórki, oczyścić i pokroić na kawałki. Dusić na maśle z dodatkiem soli i czarnuszki 45 min.

2. Mięso umyć, osuszyć i pokroić . Cebulę pokroić na ćwiartki.

3. Mięso z cebulą podsmażyć na maśle aż się lekko zrumieni. Posolić i dusić 20 min ( bez dodatku wody. Jak trzeba dodaj więcej masła - bardziej przypomina to smażenie pod przykryciem. Dobrze jest wybrać mały garnek)

4. Wymieszać grzyby z mięsem i gotowe.

Smacznego :)

#dietaniskowęglowodanowa #obiad #dietaketonowa #mięsne