Suflet waniliowy

Aktualizacja: 21 cze 2019

Suflet waniliowy to prawdziwy przysmak dla całej rodziny. Najlepiej smakuje gorący - prosto z piekarnika. Moje łasuchy tak go uwielbiają, że z trudnością wywalczyłam możliwość zrobienia zdjęcia.

Ten przepis jest na 4 porcje (salaterka do zapiekania ok 9 cm) .

Składniki :

• śmietana 36% 100ml

• 3 jajka

• laska wanilii 1 szt

• masło 25g

• stewia

• łupina babki jajowatej 1/2 łyżeczki

Przygotowanie :

1. Nagrzać piekarnik do 200°C i nasmarować salaterki masłem.

2. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i wyjąć delikatnie nasiona. Masło, śmietanę, nasiona wanilii i łupinę babki zagotować cały czas mieszając następnie ostudzić.

3. Jajka i stewie ubijamy na puszystą masę ( pamiętajmy że aby dobrze ubić jajka musi nam to zająć ok 10min) .

4. Przestudzoną masę miksujemy aby dobrze połączyć składniki. Do masy dodajemy 1/4 ubitych jajek i delikatnie miksujemy. Do ubitych jajek powoli dodajemy masę cały czas mieszając. Przelewamy do salaterek i szybko wstawiamy do piekarnika na 25 - 30 min.

5. Najlepiej smakują prosto z piekarnika.

Smacznego :)

#dietaniskowęglowodanowa #zdrowesłodycze #dietaketonowa #dokawy #świąteczne #domowesmaki #deser #nasłodko