Deser "pod pierzynką"

Aktualizacja: 26 kwi 2019

Najrostszy deser, jaki znam, ale także jeden z tych, które najbardziej mi smakują.

Do jego przygotowania potrzebujesz bardzo małej liczby składników i tylko 3 minuty czasu.

Wartości kaloryczne na 1 porcję:

  • Kalorie: 400 kcal

  • Białko: 2.2g

  • Tłuszcz: 42g

  • Węglowodany: 3.3g

Do przygotowania dwóch porcji deseru "pod pierzynką" potrzebujesz:

  • śmietana 42% (lub 36%) - 200ml

  • cynamon - wg uznania

  • kardamon - szczypta

  • gałka muszkatałowa - szczypta

  • czekolada 85% - 3 kostki (15g)

Sposób przygotowania:

  1. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno.

  2. Dosyp przyprawy i delikatnie wymieszaj (najlepiej gumową łyżką).

  3. Zetrzyj na tarce 1 kostkę czekolady i dosyp do śmietany. Wymieszaj.

  4. Masę przełóż do naczynia i zetrzyj na masę pierzynkę dwóch kostek czekolady.

#dietaniskowęglowodanowa #zdrowesłodycze #dietaketonowa #dokawy #zdroweodzywianie #nietolerancjalaktozy #wyjątkowyczas #nasłodko #bezglutenu #chwilaprzyjemności #bezcukru