Babeczka z kubeczka

Aktualizacja: 26 kwi 2019

Coś na ciepło lub zimno , słono lub słodko do przekąszenia na szybko gdy nie ma czasu na prawdziwy posiłek. W takich chwilach w moim menu pojawia się Babeczka z kubeczka. Ja wolę w wersji słonej bo można z niej zrobić nawet kanapkę. Na słodko polecam jeszcze dodać cynamon. Czasem ratuje mi życie gdy w biegu wpadam do domu pomiędzy pracą a zajęciami dodatkowymi dwójki moich dzieci lub zebraniem w szkole.


Składniki na dwie babeczki):

• masło migdałowe 2 łyżki

• masło 1 łyżka

• mąka migdałowa 2 łyżki

• sól lub stewia

• proszek do pieczenia pół łyżeczki

• śmietana 30% 1 łyżka

• jajko 1 szt


Wartości odżywcze (1 porcja) :

Kalorie : 366,3 kcal

Węglowodany : 4g

Tłuszcze : 32,7g

Białko : 11,8g

Przygotowanie :

1. Kubeczek smarujemy olejem kokosowym. Do kubeczka dajemy masło i masło migdałowe (może być z crunchy) i wstawiamy do mikrofalówki na 30 sekund aby rozpuścić masło. Mieszamy składniki i odstawiamy do wystygnięcia.

2. W małej miseczce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą lub stewią.

3. Do suchych składników dodajemy jajko i śmietanę i mieszamy. Przekładamy do kubeczka z masłem i ponownie dokładnie mieszamy .

4. Wstawiamy na 2 minuty do mikrofalówki i gotowe.

Smacznego :)

#lunch #dietaniskowęglowodanowa #dietaketonowa #ciastonazimno #jajka #orzechowe #śniadanie