Żeberka z piekarnika

Aktualizacja: 21 cze 2019

Żeberka najlepiej grube z dużą ilością mięsa dzielimy tak by w każdym kawałku była jedna kostka. Ja do pieczenia używam szklanego naczynia żaroodpornego z przykrywką. Samo przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, ale bardzo ważna jest marynata, najlepiej jak zostawimy na noc w lodówce to zapewni im miękkość i sprawi że mięso z łatwością będzie odchodzić od kostek. Podam Wam przepis na moją ulubioną marynatę, ale możecie zrobić po swojemu i dodać to, na co macie ochotę. :-)

Składniki ( 4 porcje) :

• żeberka wieprzowe 1kg

Marynata :

• sól

• czosnek granulowany

• mielona słodka papryka

• majeranek

• pieprz ziołowy


Wartości odżywcze ( 1 porcja) :

  • Kalorie : 662 kcal

  • Węglowodany : 0,1g

  • Tłuszcze : 44,5g

  • Białko : 65g

Przygotowanie :

1. Umyte, osuszone i pokrojone na porcje żeberka ( ja kroje tak by w każdym kawałku była tylko jedna kostka co skraca czas pieczenia) posypujemy przyprawami i wkładamy na noc do lodówki.

2. Zamarynowane żeberka w naczyniu żaroodpornym z przykrywką wstawiamy do nagrzanego do 180­°C na minimum 60min ( czas pieczenia zależy od tego jak bardzo chcemy przypieczone mięso). Podczas pieczenia odwracamy żeberka przynajmniej raz. Smacznego :)

#lunch #obiad #dietaketonowa #zdroweodzywianie #domowesmaki