Portobello z sosem kurkowym

Aktualizacja: 21 cze 2019

Czym się różni zwykła pieczarka od Portobello? Różnice tkwią głównie w kolorze i wielkości. Pieczarka portobello jest nieco większa i bardziej mięsista. W przeciwieństwie do bielutkiej i małej pieczarki ma o wiele bardziej iemniejszy kapelusz. Portobello ceni się w kuchni za zdolność do pochłaniania aromatów i ciekawszy smak. Zapraszam do skosztowania pieczarek Portobello z sosem kurkowym!

Przybliżone wartości odżywcze na 1 porcję (2 pieczarki):

  • Kalorie: 429.4g

  • Białko: 10.03g

  • Tłuszcz: 42.23g

  • Węglowodany: 1.65g

Składniki (na 2 porcję = 4 pieczarki):

  • kapelusze Portobello - 4 szt.

  • makrela wędzona - 50g

  • parmezan - 30g

  • szczypiorek - wg uznania

  • smalec - 14g

  • kurki - wg uznania (ja wykorzystałam 100g kurek)

  • śmietana 42% - 100g

  • smalec - 14g

  • cebula - 20g


Sposób przygotowania:

  • Roztop smalec na patelni i usmaż na nim pieczarki. Smaż na małym ogniu. Posyp pieprzem i solą.

  • W międzyczasie obierz makrelę z ości.

  • Przygotuj sos kurkowy:

  • W garnuszku roztop smalec i usmaż na nim dobrze umyte kurki.

  • Dodaj pokrojoną cebulę.

  • Posól i popieprz.

  • Dodaj śmietanę i smaż na małym ogniu.

  • W przypadku chęci zagęszczenia dodaj trochę łupiny babki jajowatej.

  • Na usmażone pieczarki połóż makrelę i smaż na małym ogniu pod przykrywką przez około 3 minuty.

  • Wyłóż pieczarki na talerz i polej je naszym sosem z kurek.

Smacznego!

#lunch #dietaniskowęglowodanowa #obiad #dietaketonowa #świąteczne #ryby #śniadanie #wyjątkowyczas #bezglutenu #warzywne #zdroweodzywianie