Puszysty sernik na zimno

Aktualizacja: 21 cze 2019

Sernik na zimno to deser, który przy każdej rodzinnej okazji robiła moja babcia, moja mama... a później przeszliśmy na dietę keto i klasyczny sernik zniknął z naszego stołu. Od dawna planowałam się za niego zabrać, ale jakoś zawsze przekładałam to na dalszy plan. Wczoraj mój ukochany tata wrócił z długiej podróży... Wiedziałam, że ten deser będzie idealny na jego powitanie.


Składniki (6 porcji):

  • mąka migdałowa - 100g

  • jajka 2szt

  • masło 40g + 100g

  • stewia

  • serek (ja użyłam Bielucha) 300g

  • żelatyna 3łyżeczki

  • wanilia pół laski

  • cynamon mielony

Wartości odżywcze (1 porcja):

  • Kalorie : 377,2kcal

  • Białko : 12g

  • Tłuszcz : 33,7g

  • Węglowodany : 3,9g

Przygotowanie :

  1. Serek i masło należy wyjąć wcześniej z lodówki żeby nie było zimne.

  2. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody.

  3. Rozpuścić 40g masła, wymieszać z mąką i stewią.

  4. Wyłożyć na dno tortownicy, ale nie ugniatać ( jeżeli przygnieciemy to będzie się oddzielać od sernika)

  5. Utrzeć masło ze stewią i wanilią (dokładnie z pestkami z wanilii). Nadal ucierając dodawać po jednym żółtku, a następnie po jednej łyżce sera.

  6. Na koniec wolno - wciąż ucierając - wlać żelatynę.

  7. Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą przekładamy sernik do tortownicy i wstawiamy do lodówki.

  8. Przed podaniem posypujemy cynamonem.

#dietaniskowęglowodanowa #zdrowesłodycze #dietaketonowa #ciastonazimno #dokawy #sernikowate #deser #nasłodko #bezcukru #chwilaprzyjemności