(Naprawdę) keto-pizza

Aktualizacja: 21 cze 2019

Uwielbiam włoską kuchnię. Obok mojego ulubionego rissotto plasuje się także spagetti i pizza. Na diecie ketonowej zapomniałam o tym ostatnim, bo najardziej zawsze pragnęłam rissotto, ale po kilku latach wreszcie przyszedł ten czas.... Zainspirowana pomysłem przesłanym przez naszą czytelniczkę, postanowiłam upiec pizzę. Zmodyfikowałam kilka składników i powstała rewelacyjna keto-pizza.


Każde danie ma swoje plusy i minusy.

Zaczynając od dobrych stron, pizza jest:

  • przepyszna!!

  • tania

  • szybka w przygotowaniu

  • nie wymaga zdolności kulinarnych

Minusy:

  • bomba kaloryczna - nie dla tych, którzy są na redukcji

  • łatwo przesadzić z ilością, a wtedy (o zgrozo) można wyjść z ketozy

Wartości odżywcze na jeden (duży) kawałek pizzy:

  • Kalorie: 346 kcal

  • Białko: 13 g

  • Tłuszcz: 29 g

  • Węglowodany: 4.5 g


Składniki na ciasto (na 6 dużych porcji):

Sposób przygotowania ciasta:

  1. Nastaw piekarnik na 175 stopnii.

  2. Utrzyj ser.

  3. Do sera dodaj mąkę, sodę, sól, pieprz i nasiona chia i dokładnie wymieszaj.

  4. Dodaj jajka.

  5. Tak przygotowaną masę rozwałkuj i połóź na papierze do pieczenia.


  1. Piecz przez około 18 minut.

  2. Gotowe ciasto posmaruj masłem.

  3. Połóż upragnione dodatki piecz w takiej samej temperaturze przez 20 minut.

Dodatki do pizzy

Ja na pizzę położyłam:

  1. sos pomidorowy własnej roboty (3 zblendowane pomidory z czosnkiem, solą i łyżeczką nasion chia)

  2. szynkę (niestety nie miałam salami)

  3. ser źółty

  4. cebulę

  5. oliwki

  6. posypałam wszystko oregano

Moja pizza miała 3 wersje. :) Dodatków, które można położyć na pizzę jest wiele - wszystko według własnego uznania. Smacznego!

#lunch #zdrowesłodycze #dietaketonowa #obiad #dietaniskowęglowodanowa #zdroweodzywianie #bezcukru #orzechowe #bezglutenu #chwilaprzyjemności