Naleśniki ze szparagami i szynką smażone na oleju kokosowym

Aktualizacja: 21 cze 2019

Mieliśmy już naleśniki zapiekane z twarożkiem i migdałami, a teraz przyszedł czas na coś troszeczkę innego. Czym różni się to od tamtych naleśników? Naleśnik jest taki sam, ale nadzienie jest zupełnie inne i sprawia ono, że smak naleśnika też znacznie różni się od naszego poprzednika. Ciężko powiedzieć, czy jest smaczniejszy, ale na pewno jest inny. Wszystko zależy od Twojego humoru i ochoty. Masz smaka na szynkę, szparagi i naleśniki? Spróbuj to połączyć.

Najważniejsze jest usmażenie naleśnika. Zwróć uwagę, aby składniki i ich gramatura była taka sama, bo łatwo sprawić, aby naleśnik był zbyt „gumowy” lub zbyt kruchy. Użyj śmietany 18% zamiast 30%, bo nie jest to naleśnik na słodko i usmaż go na łyżce dobrej jakości oleju kokosowego (co to oznacza, że „dobrej jakości”? Nierafinowany, tłoczony na zimno i o zapachu kokosa).

W przepisie podaję, żeby podpiec naleśnik w piekarniku w 200 stopniach. Zerkaj do niego czasem podczas pieczenia, bo mamy różne piekarniki i może okazać się, że Twój piekarnik jest mocniejszy i spali naleśnik (lub odwrotnie).

Czas całkowity: 40

Czas przygotowania: 20 minut

Czas gotowania: 20 minut

Składniki:

Instrukcje:

  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

  • Przygotuj naleśnik: dokładnie wymieszaj jajka, śmietanę, sól, pieprz i łupinę babki jajowatej.

  • Naleśnika smaż na oleju kokosowym.

  • Po obróceniu naleśnika na drugą stronę, połóż na nim plasterki szynki.

  • W międzyczasie odsącz szparagi z wody. Gotowego naleśnika przełóż na talerz i połóż na nim odsączone z wody szparagi.

  • Zawiń naleśnik.

  • Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i włóż do niego zawinięty naleśnik. Piecz przez 20 minut w 200 stopniach.

Smacznego!

#LCHF #lunch #dietaniskowęglowodanowa #obiad #dietaketonowa #zdroweodzywianie #paleo #bezglutenu #chwilaprzyjemności #bezcukru #śniadanie #warzywne #jajka #mięsne #nietolerancjalaktozy #bezlaktozy