Maczugi z indyka

Aktualizacja: 21 cze 2019

Pałki z indyka sprawdzają się doskonale kiedy chcemy zrobić wrażenie na dzieciach lub na naszych gościach (szczególnie tych na diecie keto, którzy jedzą raz dziennie i odwiedzają nas wieczorem po całodniowej głodówce). ;-) Do przyprawienia mięsa możecie użyć swoich ulubionych ziół tymianek, majeranek, rozmaryn itp. ale możecie też zaszaleć, na przykład dodając cynamon, bo do tego mięsa pasuje każda przyprawa. W moim domu podstawową przyprawą do każdego mięsa jest czosnek, który świetnie komponuje się z czerwoną papryką lub chilli, dlatego to również wykorzystałam w przygotowaniu pałek. Zachęcam do przygotowania pałek wszystkich mięsożerców. Smakuje nawet lepiej niż wygląda!


Wartości odżywcze ( jedna pałka):

  • Kalorie: 294kcal

  • Białko: 59,88g

  • Tłuszcze: 5,30g

  • Węglowodany: 0,8g

Koszt 4 porcji: ok.25zł

Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 1,5 godziny

Składniki (na 4 porcje):

  • podudzia z indyka 4szt (średniej wielkości)

  • sól

  • czosnek

  • ulubione zioła

Przygotowanie:

  1. Podudzia umyć i osuszyć.

  2. Natrzeć przyprawami i dużą ilością soli.

  3. Odstawić na kilka godzin do lodówki (oczywiście najlepiej pozostawić w lodówce na całą noc).

  4. Piec w piekarniku w 180°C przez minimum półtorej godziny.

Smacznego!

Zapraszamy do wspólnego gotowania i komentowania!

#bezlaktozy #LCHF #dietaniskowęglowodanowa #obiad #zdroweodzywianie #mięsne #domowesmaki #lunch #dietaketonowa #nietolerancjalaktozy #bezcukru #bezglutenu #paleo