Cukinia z mozzarellą i pomidorkami cherry

Aktualizacja: 21 cze 2019

Cukinia z mozzarellą i pomidorkami cherry to rewelacyjny wybór jeśli poszukujesz czegoś bardzo sycącego i zdrowego. Ta potrawa jest bardzo sycąca głównie ze względu na dużą ilość błonnika oraz samego sera. Dodatkowo dostarcza stosunkowo dużą ilość białka, bo jedna porcja tej cukinii zawiera aż 12g białka i tylko 4 gramy węglowodanów.

Sposób podania:

Ja cukinię podaję jako dodatek do głównego dania. Dobrze smakuje z grillowaną piersią z kurczaka i wytrawnym winem. Możesz też potraktować tą cukinie jako przystawkę do dania głównego lub przygotować ją dzień wcześniej i nazajutrz zabrać do pracy (gdzie jeśli niektórzy mają możliwość, można ją odgrzać w mikrofali). Smacznego!

Czas całkowity potrzebny do przygotowania dania: 35 minut


Wartości odżywcze (na porcję):

  • Kalorie: 131 kcal

  • Węglowodany: 4g

  • Zawartość tłuszczu: 7.8g

  • Zawartość biiałka: 11.5g

  • Wielkość porcji: pół cukinii

Składniki:

  • cukinia - ok. 100g

  • ser mozarella - 50g

  • pomidorki cherry - 100g

  • sól himalajska/morska - wg uznania

  • pieprz kolorowy - wg uznania

  • oliwa z oliwek - 14g (1 łyżka)

Sposób przygotowania:

  • Przekrój cukinię na pół.

  • Wyżłób środek cukinii. Ułóż w cukini na zmianę - plasterki sera mozarella z przekrojonymi pomidorkami cherry.

  • Skrop wszystko oliwą. Posól i popieprz.

  • Wstaw do piekarnika nastawionego na 175 stopnii na około 20 minut.

#LCHF #lunch #warzywne #dietaketonowa #obiad #paleo #zdroweodzywianie #dietaniskowęglowodanowa #bezcukru #bezglutenu #śniadanie