Budyń czekoladowo-truskawkowy

Aktualizacja: 21 cze 2019

Od zawsze brakowało mi takich deserów jak kisiel, galaretka, czy budyń. Długo szukałam tego, co będzie w stanie zastąpić mi smak potraw, które pragnęłam od kilku lat. Pomsł na przepis na budyń był spontaniczny, a wyszedł deser o smaku, o którym nawet nie śniłam. Przedstawiam BUDYŃ CZEKOLADOWO-TRUSKAWKOWY!

Składniki (na 4 duże porcje):

  • galaretka Celiko o smaku truskawkowym - 1 szt.

  • mleko kokosowe - 500ml

  • kakao (najlepiej też firmy Celiko) - 50g

  • olej kokosowy - 25g

  • stewia (opcjonalne) - wg uznania

  • cynamon (opcjonalne) - wg uznania

Wartości odżywcze na 1 porcję:

  • Kalorie: 330.1kcal

  • Tłuszcz: 4.13g

  • Białko: 31.13g

  • Węglowodany: 4g

Sposób przygotowania:

  1. Roztop olej kokosowy w garnku.

  2. Dodaj mleko kokosowe i podgrzej, ale nie gotuj.

  3. Dodaj kakao i dokładnie wymieszaj (ja użyłam do tego mini blendera).

  4. Na końcu dosyp stewię i cynamon.

  5. Teraz, gdy wszystkie składniki są wymieszane, do ciepłej masy dosyp galaretkę i BARDZO dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.

Budyń możesz podawać polany mlekiem kokosowy lub śmietaną, ale bez też będzie dobry. :)

#bezlaktozy #dokawy #ciastonazimno #bezcukru #deser #olejkokosowy #zdroweodzywianie #nasłodko #wyjątkowyczas #bezglutenu #chwilaprzyjemności #LCHF #paleo #dietaketonowa #nietolerancjalaktozy #dietaniskowęglowodanowa #zdrowesłodycze