Babeczki z ricottą

Aktualizacja: 21 cze 2019

Przedstawiamy Wam wyjątkowe babeczki z kawałkami czekolady i serem ricotta. Połączeniz sokiem z limonki, masłem i mąką kokosową tworzy wyjątkowy deser. Babeczki będą dobrym pomysłem na właściwie każdą okazję - na święta można je ładnie przyozdobić cynamonem, czekoladą i popruszyć startą skórką cytryny.

Wartości odżywcze (na 100g):

  • Kalorie: 277 kcal

  • Tłuszcz: 24,6g

  • Białko: 7,4g

  • Węglowodany: 7,8g

Składniki:

  • masło – 100g

  • mąka kokosowa – 100g

  • stewia - wg uznania

  • jaja – 4szt

  • sok z limonki – 15g

  • sól – szczypta

  • proszek do pieczenia – ½ łyżeczki

  • ser ricotta – 250g

  • kawałki czekolady – 40g

Przygotowanie:

  1. Rozpuścić masło w garnuszku.

  2. Zmiksuj jajka z solą i słodzikiem.

  3. Stopniowo dodawaj do mieszanki pozostałe składniki i dokładnie miksuj.

  4. Na koniec wymieszaj całość z kawałkami czekolady.

  5. Pieczenie:

  6. Małe babeczki – ok. 20min w 170 stopniach

  7. Duże babeczki – ok. 25min w 170 stopniach

#sernikowate #ciastonazimno #bezcukru #jajka #zdroweodzywianie #nasłodko #wyjątkowyczas #bezglutenu #chwilaprzyjemności #LCHF #dietaketonowa #zdrowesłodycze #paleo #lunch #dietaniskowęglowodanowa