Puree z kalafiora


Czasem przychodzi ochota aby na talerzu zobaczyć taki tradycyjny obiad ( i oczywiście móc go zjeść!). Zwykle, z braku czasu na moim talerzu brakuje ładu i porządku, a przecież jemy także oczami. Raz na jakiś czas, aby zaspokoić także swój wzrok, robię puree z kalafiora, które świetnie zastępuje ziemniaki.


Składniki:

• kalafior

• masło 60g

• czosnek 2 ząbki

• śmietana 30% 50ml

• śmietana 18% 50ml

• sól

• pieprz


• kostka rosołowa (opcjonalnie)

Wartości odżywcze ( ok. 100g):

  • Kalorie: 84kcal

  • Tłuszcz: 7,3g

  • Białko: 1,9g

  • Węglowodany: 3,9g

Przygotowanie:

1. Pokrój drobno kalafior (twarde części na plasterki).

2.Roztop masło na patelni i lekko podsmaż kalafior.

3. Dodaj trochę wody (tyle, żeby zakryć dno patelni aby kalafior się dusił a nie smażył), przykryj i duś na małym ogniu aż kalafior zmięknie (ale nie rozgotuje).

4. Dodaj śmietanę , sól ( kostkę rosołową jeżeli masz ochotę) i zagotuj.

5. Zdejmij z ognia , dodaj czosnek i zblenduj na gładką masę. Najlepiej smakuje na ciepło.

#LCHF #lunch #warzywne #dietaketonowa #obiad #paleo #nietolerancjalaktozy #zdroweodzywianie #dietaniskowęglowodanowa #świąteczne #domowesmaki #wyjątkowyczas #bezglutenu