Śledź w śmietanie z goździkami


Śledź w śmietanie jest prosty do przygotowania. Nie wymaga dużo naszej pracy, ale wymaga czasu, aby potem móc cieszyć się smakiem idealnym. Jest grudzień, więc będzie to śledź w wersji zimowo-świątecznej. Dlatego takie przyprawy jak goździki czy cynamon są w tym przepisie obowiązkowe. Dla mnie świąteczne śniadanie to pyszny śledź w śmietanie. :-)


Składniki:

• płaty śledzia matias solonego w wodzie 6szt

• śmietana gęsta 18% 60g

• śmietana gęsta 30% 60g

• cebula 2szt

• ziele angielskie 1szt

• goździki

• woda lub mleko do moczenia śledzi

• cynamon

Wartości odżywcze ( porcja 200g):

  • Kalorie: 272,3 kcal

  • Tłuszcz: 22.5g

  • Białko: 13,7g

  • Węglowodany: 3,9g


Przygotowanie:

  • Opłukaj śledzie pod wodą.

  • Włóż do miski i zalej wodą lub mlekiem - chodzi o to, aby wypłukać sól.

  • Po kilku godzinach wymień wodę lub mleko i mocz kolejne kilka godzin (im więcej razy wymieniamy płyn tym lepiej wypłukana sól).

  • Pokrój cebulę w pół księżyce.

  • Dodaj ziarenko ziela angielskiego i zalej wrzątkiem.

  • Parz przez 10min.

  • Odcedź cebulę i ostudź.

  • Teraz pokrój śledzia na mniejsze kawałki.

  • W szklanym naczyniu (może być słoik) ułóż połowę śledzi i dodaj kilka gożdzików, wszystko przykryj połową cebuli, a następnie powtórz czynność.

  • Na koniec zalej wszystko wymieszaną śmietaną, przykryj i wstaw do lodówki (najlepiej na 48 godzin).

  • Podawaj delikatnie posypane cynamonem.

  • Ci, którzy lubią mogą dodać też trochę gorczycy.

SMACZNEGO!! :-)


#LCHF #ryby #dietaketonowa #lunch #obiad #zdroweodzywianie #dietaniskowęglowodanowa #świąteczne #śniadanie #paleo #nietolerancjalaktozy #bezglutenu #wyjątkowyczas