Japońska sałatka

Aktualizacja: 21 cze 2019

Japońska sałatka z glonów wakame zapewne zaspokoi pragnienie fanów kuchni wschodniej. Tym, którzy jeszcze jej nie próbowali polecamy sałatkę z glonów z sosem sojowym i sezamem. Ogórek dodaje sałatce soczystości i sprawia, że jest w niej jeszcze więcej błonnika. Sezam (koniecznie przysmażony!) wydobywa smak tej japońskiej mieszanki. Polecam!


Składniki:

  • glony wakame

  • sezam - 100g

  • masło - 14g

  • ogórek zielony - 1 mały

  • sos sojowy - 28g

Sposób przygotowania:

  1. Glony zalej ciepłą wodą - zostaw je w wodzie przez około 15-30 minut.

  2. Roztop masło na patelni i podsmaż sezam, aż się zarumieni.

  3. Pokrój ogórka w drobne półksiężyce.

  4. Algi odcieć i wymieszaj z ogórkiem i sezamem.

  5. Wszystko polej sosem sojowym i dokładnie wymieszaj.

Smacznego!

#warzywne #nietolerancjalaktozy #paleo #lunch #zdroweodzywianie #LCHF #kolacja #bezglutenu #bezlaktozy #dietaniskowęglowodanowa #dietaketonowa