Pączki, pączusie, pączunie

Aktualizacja: 26 kwi 2019

Pączki...wreszcie są! Prawdziwe, słodkie, smażone pączusie. :) Tak pyszne, że znikają z talerza jeszcze ciepłe. Zbliża się tłusty czwartek, a jak wiadomo pączki są daniem obowiązkowym. Moja babcia zawsze powtarzała, że im więcej zjedzonych pączków, tym więcej szczęścia nas spotka, więc tego dnia nie wolno się oszczędzać. ;-) Nasze pączki są mini, więc nigdy nie skończy się na jednym, będzie dużo szczęścia.

Składniki (ok 45 szt):

  • mąka kokosowa - 120g

  • mąka migdałowa - 40g

  • twaróg mielony - 400g

  • jajka - 3szt

  • soda oczyszczona - 5g (1 łyżeczka)

  • śmietana 18% - 100g

  • spirytus - 12g (1 łyżka)

  • stewia - wg. uzania

  • smalec do smażenia (ilość zależy od naczynia w którym smażymy)

Wartości odżywcze (porcja 5szt):

  • Kalorie: 422,95 kcal

  • Tłuszcz: 38,6g

  • Białko: 9,5g

  • Węglowodany: 4,6g

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj w miseczce mąki z sodą i stewią.

  2. Wymieszaj twaróg z jajkami i śmietaną , na koniec dodaj spirytus.

  3. Połącz z suchymi składnikami.

  4. Odstaw na 3 min. Gdy masa będzie zbyt rzadka dodaj jeszcze mąki kokosowej.

  5. Wrzuć smalec na patelnię* i gdy będzie już gorący formuj niewielkie kuleczki (ja robiłam to używając dwóch małych łyżeczek- podczas smażenia pączki powiększają swoją objętość dwukrotnie).

  6. Smaż na średnim ogniu.

  7. Po usmażeniu wykładaj pączki na ręczniki papierowe,aby odsączyć nadmiar tłuszczu i gotowe. :-)

* do smażenia nie używaj zbyt szerokiej patelni lub garnka ( aby nie smażyć zbyt wielu na raz . Pamiętaj że smalcu musi być na tyle aby pączki pływały nie dotykając dna.

#sernikowate #zdroweodzywianie #paleo #LCHF #bezcukru #deser #dietaniskowęglowodanowa #zdrowesłodycze #dietaketonowa #chwilaprzyjemności