Suflet z brokułami

Aktualizacja: 21 cze 2019

Suflet najlepiej smakuje na gorąco - prosto z piekarnika - dlatego świetnie się sprawdza w takie chłodne dni jak dziś. Sekretem udanego sufletu są dobrze ubite białka. Do pieczenia najlepsze są foremki ceramiczne, bo utrzymują ciepło nawet po wyjęciu z piekarnika. Pamiętaj żeby nie nakładać więcej masy niż 3/4 foremki ponieważ suflet rośnie podczas pieczenia.

Składniki (na 5 porcji):

  • brokuły gotowane 400g

  • ser gouda 150g

  • jajka 5szt

  • śmietana 120ml

  • sól

  • pieprz

  • masło do posmarowania foremek

Wartości odżywcze (1 suflet):

  • Kalorie: 275,4kcal

  • Białko: 17,9g

  • Tłuszcz: 21,1g

  • Węglowodany: 3,2g

Przygotowanie:

  1. Zetrzyj ser na drobnej tarce.

  2. Oddziel żółtka od białek.

  3. Brokuły nie mogą być rozgotowane.

  4. Posmaruj masłem foremki sufletowe.

  5. Nastaw piekarnik na 200°.

  6. Zblenduj brokuły, żółtka, śmietanę, sól i pieprz.

  7. Ubij białka na sztywną pianę.

  8. Wymieszaj delikatnie wszystkie składniki.

  9. Przełóż do foremek i zapiekaj 30min. (podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika, bo suflet opadnie).

Suflet jest gotowy, gdy wierzch będzie zrumieniony, a boki będą lekko odstawać od formy.


#warzywne #jajka #paleo #zdroweodzywianie #kolacja #LCHF #dietaniskowęglowodanowa #obiad #dietaketonowa #bezglutenu