Pieczona kaczka

Aktualizacja: 21 cze 2019

Pieczona kaczka to danie wyjątkowe - jeżeli jest dobrze przygotowana i świeża . Kaczka ważąca 1,5kg po upieczeniu wystarcza na dwa spore dania. Mięso musi być świeże by po upieczeniu nie było twarde. Aby zachwycała swoim smakiem trzeba jej poświęcić czas. Żeby kaczka nie była sucha po upieczeniu należy ją położyć piersiami w dół aby wszystkie soki spłynęły do piersi, odwracamy ją dopiero tuż przed podaniem.

Składniki:

• kaczka świeża 1,5-2kg

• sól

• majeranek lub tymianek

• czosnek 1główka

• papryka słodka

• masło 50g

Wartości odżywcze ( 100g) :

Kalorie : 337kcal

Tłuszcz : 28g

Białko : 19g

Węglowodany: 0,2g

Przygotowanie :

1. Umyj , oczyść i osusz dokładnie kaczkę. Czosnek bez obierania przekrój na pół

2. Kaczkę natrzyj solą , papryką i posyp majerankiem (także w środku). Ułóż kaczkę (piersiami do góry) w naczyniu żaroodpornym . Do środka włóż masło i pół główki czosnku ( drugą połowę połóż obok kaczki). Odstaw do lodówki na noc.

3. Piecz kaczkę( przykrytą) 2 godziny w temperaturze 180°C. Po upływie połowy czasu odwróć kaczkę piersiami w dół.

#paleo #zdroweodzywianie #LCHF #kolacja #domowesmaki #dietaniskowęglowodanowa #dietaketonowa #świąteczne #mięsne #bezglutenu