Jajka w skorupkach

Aktualizacja: 21 cze 2019

Jajka w skorupkach nie są nowym pomysłem na Wielkanocny stół ale w kolorowych skorupkach prezentują się cudnie. Ja do jajek dodałam szpinak - taka wersja nadaje się także dla osób będących na adaptacji- ale oczywiście możecie użyć swoich ulubionych składników i przypraw. Są proste w przygotowaniu i wbrew pozorom nie zabiera to dużo czasu (mam namyśli krojenie skorupek).

Składniki :

  • jajka 5szt

  • szpinak 100g

  • masło 25g

  • sól

  • pieprz

Wartości odżywcze ( dwie połówki):

  • Kalorie : 118,3 kcal

  • Tłuszcz: 9,4g

  • Białko: 7g

  • Węglowodany: 1,1g

Przygotowanie:

1. Jajka dokładnie umyj , ugotuj na twardo ( ufarbuj) , ostudź.

2. Ostrożnie aby nie połamać zbytnio skorupek przetnij jajka wzdłuż (użyj ostrego noża "piłując" skorupkę)

3. Wydrąż jajko nie uszkadzając skorupek.

4. Szpinak lekko podsmaż na maśle i dodaj do jajek. Dodaj sól i pieprz następnie wszystko zblenduj.

5. Farsz nałóż do skorupek i gotowe.

Czasem jeszcze posypuję na wierzchu mąką migdałową i podsmażam na maśle. A przed podaniem na stół posypuję rzeżuchą .

#kolacja #jajka #nietolerancjalaktozy #paleo #zdroweodzywianie #lunch #LCHF #bezcukru #domowesmaki #dietaniskowęglowodanowa #świąteczne #dietaketonowa #bezglutenu