Pierś z kurczaka w sezamie lub płatkach migdałowych

Aktualizacja: 21 cze 2019

Pierś z kurczaka w płatkach migdałowych lub sezamie to miła odmiana i odskocznia od codziennej karkówki. ;-) Migdały lub sezam nadają kurczakowi wyjątkowy smak, ale sztuką nie jest dodanie samych migadałów czy sezamu, ważne jest też dobre doprawienie kurczaka. Wybór przypraw zależy od Twojego smaku. Ja lubię diwne połączenia, dlatego doprawiam kurczaka solą, cytrynowym pieprzem i odrobiną czosnku.

Dodatkowo ważna jest jakość mięsa. Niestety kurczaki są faszerowane przeróżnościami. Wstrzykuje się im także antybiotyki i leki, aby nie chorowały oraz sterydy, które powodują, że szybciej rosną. Niestety coraz ciężej znaleźć dobrej jakości mięso. Jeśli chodzi o dobre mięso z kury, to wybieram kurczaka zagrodowego. Są też miejsca, gdzie można kupić świeżego koguta, ale to wymaga większego zaangażowania w poszukiwania. ;-)

Poniżej znajdziesz przepis na pierś z kurczaka w płatkach migdałowych lub w sezamie. Smacznego!

Składniki:

  • Pierś z kurczaka - ok. 160g

  • Masło klarowane - 20g

  • Jajko - 1szt.

  • Płatki migdałowe/sezam - ok. 30g

  • Przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, czosnek


Przygotowanie:

  1. Pierś umyj i przygotuj filety.

  2. Osusz i przypraw.

  3. Mocz w jajku i płatkach migdałowych/sezamie.

  4. Smaż na małym ogniu, aby nie przypalić migdałów.

#kolacja #jajka #paleo #bezcukru #bezglutenu #mięsne #obiad #dietaketonowa #dietaniskowęglowodanowa