Galaretka z kurzych łapek

Aktualizacja: 21 cze 2019

Galaretka z kurzych łapek jest naturalnym źródłem kolagenu. Będzie idealna dla sportowców, ale również dla osób, które potrzebują wzmocnienia stawów. Do jej zrobienia będziecie potrzebować trochę czasu, ale warto, bo naprawdę działa! :-) Jest przepyszną przekąską.

Jeśli masz w domu olej MCT, to możesz polać nim gotową galaretkę. Olej nie ma smaku, a dodaje go galaretce. To wkońcu też dieta tłuszczowa! :)

Składniki:

  • kurzych łapek2 - kg

  • włoszczyzna (marchew, pietruszka, kawałek selera i pora)

  • ziela angielskiego - sypię około 15 ziarenek

  • liść laurowy - ja daję go duuuużo :)

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Wyczyść łapki i obetnij im pazurki.

  2. Włóż je do naczynia z wodą i mocz przez ok. pół godziny.

  3. Po upływie tego czasu, przełóż je do garnka, zalej taką ilością wody, aby je zakryła.

  4. Doprowadź wodę do wrzenia, przypraw, a następnie zmniejsz gaz do minimum. Gotuj na wolnym ogniu przez kilka godzin pod przykryciem. Ja gotuje około 3-4 godziny.

  5. Kiedy łapki zaczną odchodzić od kostek, dodaj do garnka warzywa. Gotuj do momentu, aż włoszczyzna zmięknie.

  6. Następnie przelej całość przez sito - pamiętaj o zachowaniu wywaru!

  7. Lekko przestudzone łapki obierz i włóż do wywaru (najlepiej z chrząstkami).

  8. Jeżeli chcesz, dopraw solą i pieprzem do smaku.

  9. Rozlej galaretkę do salaterek i poczekaj aż wystygnie.

  10. Następnie wstaw salaterki do lodówki.

#warzywne #kolacja #zdroweodzywianie #bezglutenu #mięsne #odchudzanie #śniadanie #dietaketonowa #lunch #dietaniskowęglowodanowa #paleo #LCHF #domowesmaki