Musli

Aktualizacja: 26 kwi 2019

Keto musli to zamiennik dla niezdrowych płatków zbożowych. Smakuje rewelacyjnie i zabija głód na bardzo długo. Jest rozwiązaniem dla takich, jak ja, którzy tęsknią za smakiem mleka w połączeniu z ziarnami.

W przepisie podaję migdały i orzechy włoskie - najlepiej, aby były one bez skórki i żeby były mięciutkie. Sposób? Chińska metoda (naprawdę :) ): należy zalać orzechy wrzątkiem i przykryć jakimś naczyniem. Jeśli mamy czas, czynność należy powtórzyć po 4-6 godzinach. Na drugi dzień orzechy (szczególnie orzechy włoskie) pozbawione są przede wszystkim goryczki, skórka i same orzechy robią się bardzo miękkie. W smaku są o wiele smaczniejsze niż "zwykłe" orzechy prosto z opakowania.

Składniki na 1 porcję musli:

  • mleko kokosowe (nalepiej firmy Real Thai) - 200g

  • olej kokosowy - 10g

  • garść jagód/borówki - 10-15szt/jagody goji - 5 sztuk

  • orzechy włoskie - 30g

  • migdały - 30g

Sposób przygotowania:

  • Rozpuść na małym ogniu olej kokosowy.

  • Możesz do garnuszka dodać orzechy i delikatnie je podgrzać wraz z olejem kokosowym, ale nie jest to konieczne.

  • Do wszystkiego dodaj mleko kokosowe i podgotuj.

  • Na koniec przelej wszystko do naczynia i dodaj wybrany owoc.

  • Możesz też dodać trochę cynamonu jeśli lubisz, albo jeśli chcesz trochę słodkości, dodaj czystej stewii. Dla większej ilości błonnika dodaj 1 łyżeczkę (5g) nasion chia.

#bezlaktozy #LCHF #lunch #zdrowesłodycze #dietaketonowa #paleo #nietolerancjalaktozy #zdroweodzywianie #dietaniskowęglowodanowa #nasłodko #bezglutenu #śniadanie #chwilaprzyjemności #olejkokosowy #orzechowe #bezcukru #porady