Kaczek w winie

Aktualizacja: 21 cze 2019

Bardzo lubię karczek, ale karczek przygotowany w tradycyjny sposób może się znudzić, dlatego postanowiłam przygotować coś innego. Z improwizacji i jednego, wielkiego eksperymentu wyszło naprawdę dobre danie. Tradycyjny smak karczku zmienił się o 180 stopnii, ciesząc moje kubki smakowe.

Do karczku dodałam wino Carlo Rossi. Nie mogę go wypić ze względu na dietę, ale dodane do mięsa jest w porządku, bo nadaje aromatu i wyparowywuje wszystko, co niechciane. :) Mięso podawaj na sałacie popruszoną serem. Tłuszcz ze smażenia użyj do polania sałatki.

Składniki:

  • Karczek bez kości - 400g

  • Smalec - 30g

  • Majonez - 14g

  • Limonka - odrobina soku

  • Wino - 200ml

  • Cebula - 2 małe

  • Czosnek - 2 ząbki

  • Sól i pieprz - wg uznania

Przygotowanie:

  1. Usmaż cebule na smalcu.

  2. W międzyczasie umyj mięso, odetnij bardzo tluste kawałki, a mięso pokroj w kosteczki.

  3. Przypraw mięso smarując je rozgniecionymi ząbkami czosnku i nacierając solą i pieprzem.

  4. Smaz mięso najpierw na wysokim ogniu, a gdy już się zarumieni, przykręć na średni ogień i smaż do miękkości.

  5. Dodaj wino i podsmaż aż wyparuje.

  6. Do mięsa na sam koniec dolej sok z limonki i łyżkę majonezu.

  7. Smaż chwilę dynamicznie mieszając.

Gotowe! Smacznego! :-)

#kolacja #mięsne #odchudzanie #dietaketonowa #obiad #dietaniskowęglowodanowa #LCHF #lunch #paleo #zdroweodzywianie