Sernik z orzechami pekan

Aktualizacja: 26 kwi 2019

Sernik z orzechami pekan to kolejna odsłona sernika pod przepyszną postacią. Ciasto wymaga troszkę pracy, ale smak na pewno wynagradza trudy w kuchni. :-) Ciasto idealnie nadaje się do popołudniowej kawy i do poczęstowanie gości. Połączenie czekolady, orzechów i sera jest naprawdę dobrym pomysłem. Przed Wami kolejna słodkość: SERNIK Z ORZECHAMI PEKAN! 😋

Składniki:

  • masło – 200g

  • mąka kokosowa – 100g

  • twaróg na sernik – 500g

  • słodzik - stewia (ilość wg uznania)

  • jaja – 6 szt.

  • sól – szczypta

  • proszek do pieczenia – ½ łyżeczki

  • kawałki czekolady – 40g

  • orzechy pekan – 60g

  • gorzka czekolada 90% - 100g

Przygotowanie:

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopnii.

  2. Rozpuścić masło

  3. Utrzyj żółtka ze słodzikiem.

  4. Stopniowo dodawaj mąkę migdałową z proszkiem i ser.

  5. Ubij białka z solą.

  6. Rozdrobnij orzechy na drobne kawałki.

  7. Ubite białko dodaj do całej masy.

  8. 100g ciasta wymieszaj z orzechami i wyłóż dno formy do pieczenia.

  9. Do pozostałego ciasta dodaj 40g rozdrobnionej czekolady i przełóż do formy.

  10. Całość piecz przez 50 minut.

  11. Upieczone ciasto polej rozpuszczczoną czekoladą. Wartości odżywcze na 100g ciasta:

  • Kalorie: 346 kcal

  • Tłuszcz: 28 g

  • Białko: 9,9g

  • Węglowodany: 12,9 g

#sernikowate #jajka #nietolerancjalaktozy #paleo #zdroweodzywianie #lunch #LCHF #wigilia #bezlaktozy #kolacja #chwilaprzyjemności #wyjątkowyczas #nasłodko #bezglutenu #dokawy #odchudzanie #zdrowesłodycze #dietaketonowa #świąteczne #dietaniskowęglowodanowa #bezcukru