3 największe korzyści płynące z diety niskowęglowodanowej

Dieta współczesnego człowieka w dużej mierze składa się z węglowodanów. Nie oznacza to, że jest to rozwiązanie korzystne dla zdrowia. Jadłospis low-carb może przynieść sporo zdrowotnych korzyści.

Podstawą dzisiejszej diety są węglowodany. Zboża, ziemniaki, kukurydza i inne produkty bazujące na cukrach stanowią główne składniki diety współczesnego człowieka. Oczywiście, węgle węglom nierówne – te złożone dużo wolniej rozkładają się w organizmie, nie powodując skoku insuliny we krwi. Jednak można odżywiać się zdrowo, znacznie obniżając ich poziom – istnieje wiele zalet takiego jadłospisu. W zasadzie, jest on bliższy naszym korzeniom niż ten, wysycony makaronem, chlebem i innymi produktami zbożowymi, nawet jeśli są one pełnoziarniste, a więc zdrowsze.

Rosnąca popularność diety ketogenicznej i low-carb wskazuje na to, że coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z wad jadłospisu opartego na węglach. Wejście w ketozę pozwala obniżyć masę ciała i poprawić wiele zdrowotnych wskaźników. Jakie są zalety diety niskowęglowodanowej? Jest ich całkiem sporo, a oto te najważniejsze:

Obniżenie masy ciała

Wiele osób wypróbowuje dziesiątki diet, ale nie przynosi to żadnego rezultatu, bądź też szybko pojawia się efekt jojo. Dopiero całkowite wyeliminowanie bądź znaczne zredukowanie ilości węglowodanów w jadłospisie pozwala im osiągnąć wymarzoną wagę. Dlaczego? Sekret tkwi...w braku zachcianek i ciągłego głodu, jaki często towarzyszy innym dietom.

Dieta low-carb niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych.

Zredukowanie napadów głodu

Znasz to uczucie, gdy po zjedzeniu talerza pysznego spaghetti czujesz sytość, ale już po godzinie posiłek jakby wyparowuje z Twojego żołądka? Wszystko z powodu wysokiego indeksu glikemicznego, jakim cechuje się makaron. Z tego powodu po jego zjedzeniu poziom cukru we krwi gwałtownie się podnosi, a potem szybko spada, powodując to nieprzyjemne wrażenie. Głód powraca, a ty musisz szybko sięgnąć po przekąskę.

W przypadku diety low-carb, opartej w głównej mierze na mięsach, rybach, warzywach i orzechach, indeks glikemiczny większości produktów jest bardzo niski lub równy zeru. Przy ketogenicznej, która w wersji standardowej (nie zweganizowanej) bazuje w dużym stopniu na nabiale, jest podobnie. Większość serów ma zerowy indeks glikemiczny – jedynie mleko i jogurty cechują się dość wysokim wskaźnikiem.

Odwracanie cukrzycy typu 2

Tutaj przechodzimy do kolejnego ważnego punktu. U diabetyków dieta musi być ściśle kontrolowana – zaleca się im zrezygnowanie ze słodyczy, produktów zbożowych, zwłaszcza tych niepełnowartościowych, oraz innych źródeł węglowodanów. Badania dowodzą, że stosowanie ścisłej diety low-carb może pomóc w leczeniu cukrzycy, bądź przynajmniej pomóc w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi.

Stosowanie diety niskowęglowodanowej zdecydowanie może być korzystne dla zdrowia i ułatwić gubienie zbędnych kilogramów, zwłaszcza w połączeniu z wysiłkiem fizycznym. To sposób żywienia, który można przyjąć na całe życie bez obaw o stan swojego organizmu.