3 nietypowe sposoby na wykorzystanie jajek w diecie keto

Jajka to obowiązkowy składnik diety ketogenicznej – zwłaszcza jeśli zdecydujesz się na wariant wegetariański. Podpowiadam, jak urozmaicić przepisy z ich wykorzystaniem, aby nie znudzić się szybko ich smakiem.

Jajko jest prawdziwą skarbnicą białka w najczystszej postaci. Jednocześnie, jego żółtko zawiera sporą ilość tłuszczów, co czynie je idealnym składnikiem ketogenicznego jadłospisu. Na moim blogu często pojawiają się przepisy z jego wykorzystaniem w charakterze składnika głównego, ale też spoiwa do wypieków zgodnych z założeniami diety i nie tylko. Mogłoby się wydawać, że sadzone czy jajka w koszulkach to absolutne evergreeny, którymi nie sposób się nie znudzić – ale w istocie, jeśli często je serwujesz, zapewne wkrótce zapragniesz zmiany. Poniżej znajdziesz kilka moich pomysłów, które zyskują coraz większą popularność wśród zwolenników diety ketogenicznej.

Jajka możesz przygotować na setki sposobów!

Szakszuka

Może to nie najbardziej niespotykany przepis – obecnie można znaleźć tę potrawę w wielu restauracjach brunchowych. Warto jednak o nim pamiętać, bo jest prosty do zrobienia i niesamowicie smaczny, a niezbędne do niego składniki zwykle posiadamy w spiżarni. W wersji keto jajka przygotowane z papryką, pomidorem i harrisą warto wzbogacić gęstą śmietanką w roli sosu. A na to spora doza świeżej kolendry.

Jajecznica z kurkumą

O zdrowotnych właściwościach kurkumy można by rozmawiać godzinami. To wspaniała przyprawa o szeregu korzyści dla ciała, która jednocześnie znakomicie smakuje i nadaje potrawie wspaniały, jeszcze bardziej żółty kolor. Robiąc tego rodzaju jajecznicę, warto dodać mleczko kokosowe (oczywiście bez dodatku cukru!) i zieleninę dla wzbogacenia smaku.

Jaja nadziewane foie gras

Uważasz, że nadziewane jaja to przeżytek, wspomnienie rodzinnych spędów z siermiężnych lat dziewięćdziesiątych? W żadnym wypadku, jeśli wykorzystasz do ich przygotowania wykwintne składniki. Doskonałe będzie w tej roli tłuste foie gras – prawdziwy rarytas.