3 przekąski na bazie słonecznika, które sprawdzą się w diecie keto

Nie tylko orzeszki ziemne czy nerkowce sprawdzą się jako znakomita baza dla potraw w diecie ketogenicznej. Równie doskonałym pomysłem będzie wykorzystanie słonecznika. Przedstawiamy kilka smakowitych pomysłów.

Orzechowe pasty i kremy to żadna nowość. Masło orzechowe od dekad pozostaje ,,smarowidłem” numer jeden, będąc powszechnie wykorzystywanym jako pasta kanapkowa, ale również baza sosów w wielu kuchniach, od azjatyckich po europejskie. Po piętach depcze mu masło migdałowe, które zdobywa coraz większą rzeszę fanów, choć niestety jest znacznie droższe. Tworząc masła domowej roboty, możesz puścić wodze fantazji, mieszając ze sobą orzechy i inne dodatki. W przypadku nasion tego rodzaju eksperymenty niekoniecznie zakończą się powodzeniem. Wyjątkiem są przepisy na bazie słonecznika – łatwo dostępnego, niedrogiego i znakomicie sprawdzającego się zarówno jako baza dla słodkich, jak i wytrawnych przepisów.

Niektóre nasiona sprawdzają się jako baza past równie dobrze, co orzechy. Przykładem może być sezam, którego wyrazisty smak sprawdza się w najróżniejszych kombinacjach. Pasta Tahin, powstająca na jego bazie, stanowi nieodłączny składnik kuchni bliskowschodniej, dodawana do sosów czy hummusu.

W polskich realiach tańszym – i równie smacznym – surowcem do wyrobu przekąsek może okazać się słonecznik. Jakie cuda możesz stworzyć na jego bazie?

Chałwy słonecznikowe

Słonecznikowe pasty znakomicie sprawdzą się w keto diecie.

Któż nie uwielbia słodkiej, tłuściutkiej chałwy? Cóż, prawda jest taka, że niektórzy za nią nie przepadają, jednak miłośników ma chyba więcej, niż przeciwników. Tradycyjnie chałwa powstaje z sezamu i zawiera tonę cukru. W wersji keto trzeba oczywiście zastąpić go słodzikiem. Polecamy dodanie do chałwy podprażony słonecznik, co nieco zbalansuje jej dość monotonny smak. Nie zapomnij o waniliowym aromacie!

Twarożek słonecznikowy

Wiele osób twierdzi, że konsystencją i smakiem przywodzi na myśl prawdziwy twaróg. Niekoniecznie się z tym zgodzę, choć z pewnością aromat twarożku słonecznikowego jest niepowtarzalny i zniewalający! Do jego wykonania potrzeba jedynie namaczanych przez co najmniej kilka godzin nasion, wody, czosnku i przypraw wedle uznania. Możesz dodać do niego odrobinę rzodkiewki czy zieloną cebulkę. Dobrze zblendowany, ma kremową konsystencję i smak, który łatwo komponuje się z różnymi dodatkami.

Masło ze słonecznika

Tradycyjne masło już Ci się znudziło? Możesz podkręcić je, blendując z namoczonymi nasionami słonecznika. Na bazie tych składników powstaje aksamitna pasta o wyrazistym aromacie, która przełamie kanapkową nudę. Możesz podprażyć nasiona słonecznika dla spektakularnego efektu. Wypróbuj tę pastę z ketonowymi bułkami czy chlebem.