3 sposoby na pudding z chia w diecie low-carb

Jedzenie orzechów i nasion w diecie keto oraz low-carb jest niezwykle ważne. Jednymi z najpopularniejszych obecnie nasion są należące do kategorii ,,superfoods” chia. Jak je jeść, aby nie znudzić się szybko?

Wielka moda na szałwię hiszpańską, czyli chia zaczęła się już dekadę temu i zdaje się, że wciąż nie mija. To niepozorne nasiono szczególnie upodobali sobie miłośnicy zdrowych produktów i osoby na diecie bezglutenowej, które szukają alternatyw śniadaniowych dla kanapek czy granoli. Ale chia to również znakomity składnik diety low-carb, a w umiarkowanych ilościach – również keto. Jak je jeść? Poniżej znajdziesz trzy smakowite sposoby na pudding, który jest najpopularniejszą formą spożywania chia.

Samo chia nie cechuje się nadto wyrazistym smakiem – w porównaniu z podobnym rozmiarowo sezamem wypada dość blado. Ma jednak inną wyjątkową właściwość – zalane jakimkolwiek płynem, pęcznieje, nabierając delikatnej struktury przywodzącej na myśl pudding. Nie zapominajmy również o tym, że trudno o zdrowsze nasiona, niż pochodzące z Meksyku i Gwatemali chia. Wysoka zawartość kwasów omega-3, wapnia czy żelaza sprawia, że to prawdziwa skarbnica składników odżywczych niezbędnych w zdrowej diecie. To właśnie z tego powodu nasiona szałwii hiszpańskiej określa się mianem ,,superfoods” - kategorii, do której należą również między innymi jagody goji czy acai.

Jak jeść chia? Podsuwamy kilka pomysłów, które z pewnością Was zainspirują!

Pudding chia to idealna keto przekąska!

Pudding z chia na mleku migdałowym lub laskowym z mieszanką orzechów

Propozycja idealna dla osób będących na diecie keto lub low-carb, a jednocześnie starających się jeść wegańsko. Dieta ketogeniczna wyklucza mleko owsiane czy sojowe, ale już te z orzechów są w niej jak najbardziej dozwolone. Pokruszoną mieszankę orzechów potraktuj jako posypkę – jeśli umieścisz je w puddingu, mogą nieprzyjemnie rozmoknąć, ponieważ trzeba zostawić go na noc w lodówce.

Pudding z chia na mleku ze śmietanką kremówką i bitą śmietaną oraz malinami

Masz ochotę na pełnotłusty deser? Wykorzystując nasiona chia, możesz uczynić go nieco zdrowszym i wzbogacić jego strukturę. Namocz je w mleku z dodatkiem śmietanki kremówki, a całość zwieńcz bitą śmietaną i malinami. Gwarantujemy, że efekt będzie spektakularny.

Kawowy pudding z chia

Idealna propozycja na poranki, kiedy energia jest nam najbardziej potrzebna! Wystarczy wlać dawkę świeżo zaparzonego espresso do mleka, którym zalejesz na noc nasiona. My polecamy roślinne orzechowe – najlepiej laskowe, które nadaje głębi smakowi kawy. Nie zapomnij też o dodaniu odrobiny słodzika, aby zrównoważyć jej gorzkawy smak. Ten pudding będzie znakomicie smakował z dodatkiem czekolady keto, którą kupisz tutaj.

Warto pamiętać o chia w diecie low-carb i keto! W ich przypadku, spożycie warzyw i owoców jest często dość ograniczone, co zmniejsza również ilość błonnika. Nasiona szałwii hiszpańskiej pomagają w jego substytuowaniu.