3 sposoby na wykorzystanie masła orzechowego

Masło orzechowe to bomba energetyczna, ale również wspaniały produkt dla osób, będących na diecie ketogenicznej. Sprawdź, jakie wytrawne dania możesz przygotować na jego bazie.


Najczęściej spotykanym rodzajem masła orzechowego jest to, przygotowywane z orzeszków ziemnych, ale na sklepowych półkach można napotkać również na inne rodzaje – na przykład z nerkowców czy też orzechów laskowych. Możesz bez trudu przyrządzić je również samodzielnie, pamiętając o wcześniejszym namoczeniu orzechów i uzupełnienie blendowanej masy wodą, dzięki czemu zachowa kremowość. Jeśli preferujesz produkty sklepowe, zwróć uwagę na to, by nie zawierały w sobie soli ani cukru. Dbając o ekologię, staraj się wybierać również produkty, pozbawione oleju palmowego.


Jeśli chcesz mieć pewność co do składu produktu, przygotowanie go samemu może być najlepszym rozwiązaniem. W ten sposób zyskujesz pełną kontrolę nad jego zawartością i jakością. Możesz również eksperymentować, mieszając różne rodzaje orzechów w celu uzyskania interesującego efektu smakowego.

Masło orzechowe to wspaniały dodatek do dań wytrawnych w diecie ketogenicznej.

Pomysły na wytrawne dania z masłem orzechowym


Na bazie orzechowej pasty możesz przyrządzić między innymi:

  • szybki gulasz – zazwyczaj potrawa ta wymaga długiego gotowania w celu wydobycia aromatu. Masło z orzechów ziemnych pozwala przyspieszyć ten proces. W zestawieniu z odrobiną sosu pomidorowego i majerankiem oraz kawałkami mięsa tworzy zachwycającą kompozycję smakową o zawiesistej konsystencji;

  • curry – masło orzechowe doskonale sprawdza się jako składnik wzbogacający aromat potrawy bazującej na mięsie i kalafiorze oraz brokułach. Tłusta śmietanka kokosowa i dodatek nerkowców czynią curry doskonałym keto-obiadem;

  • chicken satay – azjatyckie danie dla miłośników prostoty. To szaszłyki z kurczaka, które podaje się z sosem na bazie masła orzechowego.

  • zupa z orzechów ziemnych – najlepiej smakuje w wersji z dynią, masłem orzechowym i prażonymi orzeszkami ziemnymi oraz czerwoną pastą curry.

To tylko niektóre możliwości wykorzystania tego typu past. Te z orzechów ziemnych najlepiej komponują się z kurczakiem, ale dobrze pasować będą również do wieprzowiny. Można nimi wzbogacać dowolne zupy i sosy.