4 sposoby na awokado w diecie niskowęglowodanowej

Tego wspaniałego owocu nie trzeba nikomu przedstawiać. Awokado jest doskonałym składnikiem diety niskowęglowodanowej – jak przyrządzać je na różne sposoby, by stało się integralną częścią jadłospisu?

Eksperymentuj z awokado na najróżniejsze sposoby!

Ze względu na wysoką zawartość nienasyconych tłuszczów, w tym kwasów omega-3, omega-6 i omega-9, owoc, pochodzący z Ameryki Środkowej jest ceniony wśród amatorów zdrowej diety. W diecie ketogenicznej i niskowęglowodanowej sprawdzi się ze względu na dwie cechy – oprócz zawartości tłuszczu, wspomaga również wchłanianie witamin i innych dobroczynnych substancji, na przykład likopenu. Choć w polskich przepisach awokado najczęściej występuje w wersji słonej, w krajach Ameryki Południowej często jada się je na słodko, oprószone cukrem. Jak wykorzystać je w codziennych przepisach?


Awokado-toast


Jeśli masz ochotę na inne śniadanie, niż te, oparte na nabiale, możesz spróbować tego klasycznego dania, które uwielbiane jest zwłaszcza w modnych lokalach śniadaniowych. Wystarczy, że zaopatrzysz się w chleb low-carb, który sprawi, że nie złamiesz wytycznych diety niskowęglowodanowej (sprawdź przepis na: https://www.ketoprzepisy.pl/post/chleb-bułki-ketonowe). Warto dodać do dania pomidora, który doskonale współgra z awokado nie tylko pod względem smaku, ale również wchłaniania dobroczynnych substancji.


Mus czekoladowy z awokado


Klasyczny deser na diecie ketogenicznej. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, a efekt – zachwycający. Oprócz awokado, potrzebujesz do niego niesłodzonego kakao w proszku, śmietanki kokosowej oraz przypraw – cynamonu i gałki muszkatołowej. Ta prosta receptura zachwyca wspaniałym aromatem, do złudzenia przywodzącym na myśl prawdziwy mus czekoladowy.


Awokado burger


Słyszeliście już o tym przepisie, który podbił świat? Jest banalny w przygotowaniu – wystarczy podmienić klasyczne bułki do hamburgerów na połówki awokado, a resztę pozostawić taką samą, jak zawsze. Awokado burger to ciekawy sposób na przemycenie do diety bogactwa zdrowych tłuszczy w miejsce sporej dozy węgli. Smak owocu doskonale komponuje się z mięsem i ostrzejszymi dodatkami, jak chilli i musztarda.